Joksimović: Dan Evrope za život u miru, jedinstvu, prosperitetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2021, 12:42

Joksimović: Dan Evrope za život u miru, jedinstvu, prosperitetu

Dan Evrope, a istovremeno i Dan pobede, praznik je koji simbolizuje odluku evropskih nacija da, nakon vekova međusobnih sukoba i razaranja Evrope, žive u miru, jedinstvu, prosperitetu i solidarnosti, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Značaj i snagu te odluke, kako ističe, možemo jasno da razumemo kako u istorijskom kontekstu nastanka Evropske unije, od kada je francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman predložio saradnju Francuske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Nemačke na polju čelika i uglja, tako i danas, u uslovima kada EU radi na sopstvenoj revitalizaciji uz izuzetne napore da prevaziđe posledice nastale pandemijom kovid-19.

Svi lideri evropskih zemalja, pa i Srbije, kao ključni prioritet u vremenu pred nama definisali su oporavak od krize, pre svega, sprovođenjem konkretnih projekata koji će ubrzati prelazak na jedino dugoročno održivu, klimatski neutralnu, konkurentnu i modernu ekonomiju koja efikasno koristi svoje resurse, onako kako je predviđeno strateškim dokumentom Unije - Dogovorom EU o zelenoj agendi, kaže Joksimović u izjavi za javnost.

Potpisivanjem Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, krajem prošle godine, navela je ona, Srbija se zajedno sa ostalim potpisnicama, saglasila da elementi Evropskog zelenog dogovora budu i nova strategija održivog razvoja i rasta i na Zapadnom Balkanu. Evropska komisija odredila je i dodatnih devet milijardi evra za investicije i podršku konkurentnosti i inkluzivnom rastu, održivoj povezanosti i dvojnoj zelenoj i digitalnoj tranziciji kroz podsticajni Ekonomsko-investicioni plan za ZB, kao finansijski instrument za uspešniju primenu nove metodologije pristupnog procesa.

Spremno smo u Srbiji pristupili realizaciji ovih ciljeva, razumevajući da održiva budućnost postoji za one koji su u stanju da se menjaju čak i u najtežim okolnostima, ističe Joksimović.

Važno je, naglašava, da smo kadri i hrabri da prepoznamo probleme i da menjamo prakse koje ne daju dovoljno rezultata, jačajući time otpornost srpskog društva i države na krize, da uvodimo nova rešenja i da svaki dan radimo i za sadašnjost i budućnost svakog građanina u svakom delu Srbije.

Srbija je danas predvodnica regiona na putu punopravnog članstva u EU. Taj put i partnerska saradnja sa EU ne ogleda se samo u procesu pristupnih pregovora Srbije, već i u uspešnom programiranju razvojne pomoći EU, kao i u najznačajnijoj spoljnotrgovinskoj razmeni i investicijama, kazala je Joksimović.

Uprkos vanrednim okolnostima, kaže ministar, EU je odlučila da primenom nove metodologije proces proširenja nastavi pojačanom dinamikom.

A i Srbija je odlučila da na najbolji način iskoristi prednosti reformisane metodologije pregovaranja kako bi doprinela ubrzanju procesa pristupanja u EU, u skladu sa objektivnim i uravnoteženim sagledavanjem naših rezultata, navela je ona.

Osnažili smo političko vođenje procesa, prilagodili sve pregovaračke strukture novom zahtevu EU za snažnijim političkim upravljanjem procesom, pojačali tempo reformi u oblasti vladavine prava, kazala je Joksimović.

Kako navodi, bržom dinamikom ispunjavamo kriterijume za još neotvorena poglavlja u okviru klastera 3 Inkluzivni rast i konkurentnost, kao i klastera 4 zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost.

Očekujemo, kaže Joksimović, da će do kraja portugalskog predsedavanja Savetom EU biti organizovana posebna politička Međuvladina konferencija na kojoj ćemo voditi strateški politički dijalog i možda biti u prilici da otvorimo jedan od klastera.

Obeležavajući svečano današnji dan, Srbija slavi dve neprolazne vrednosti: slobodu i nastanak moderne zajednice evropskih nacija, jer je naša zemlja kroz istoriju, dokazano i svojim velikim žrtvama, branila tekovine slobodne i moderne Evrope. Srećan nam Dan Evrope i Dan pobede!, navela je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.