Izvor: RTS, 29.Okt.2020, 09:48

Jermenske snage izgubile više od 50 boraca; Crveni krst: Civili ginu alarmantnom brzinom

Pošto je i treće primirje praktično propalo, u sukobu oko Nagrono-Karabaha, Jeremenija i Azerbejdžan nastavili su da broje gubitke i razmenjuju međusobne optužbe.
Ministarstvo odbrane nepriznate Republike Arcah saopštilo je da je u poslednjim borbama stradao još 51 pripadnik snaga bezbednosti.

Navodi se da se stabilna ali napeta situacija u zoni sukoba nije mnogo promenila tokom noći.
Kako se tvrdi, rano jutros vojska Azerbejdžana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nastavila je sa raketnim napadima na stambena naselja u prestonici Stepanakertu i u Šušiju, kao i da je oborena jedna neprijateljska bespilotna letelica.
S druge strane, vlasti Azerbejdžana napominju da su artiljerijske jedinice jermenske armije dejstvovale po oblastima Goranboj i Tartar.
U međuvremenu, Azerbejdžan je predao tela 30 vojnika poginulih u borbama, a Jerevan je spreman da recipročno odgovori, navelo je jermensko Ministarstvo odbrane.
Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da je bio svedok granatiranja u urbanim sredinama s obe strane linije fronta.
Navodi se da je u granatiranju ubijen dobrovoljac iz azerbejdžanskog Društva crvenog polumeseca, a dvoje drugih povređeno.
Martin Šup, regionalni direktor MKCK-a za Evroaziju, rekao je da najnoviji razvoj situacije na frontu pokazuje da sukob oko Nagorno-Karabaha rizikuje da izmakne kontroli, prenosi Rojters.
"Civili ginu alarmantnom brzinom", istakao je Šup.
Najgore borbe na Južnom Kavkazu tokom skoro 30 godina pobudile su strah od šireg sukoba koji bi mogao da uvuče Rusiju i Tursku, saveznika Azerbejdžana.
Takođe predstavlja pretnju za azerbejdžanske naftovode i gasovode, kojima se ti energenti transportuju na svetska tržišta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.