Izvor: RTS, 25.Feb.2021, 19:07

Jermenija na ivici puča, opšte rasulo na ulicama Jerevana

Vojni zvaničnici traže od premijera Jermenije Nikola Pašinjana i njegove vlade da podnesu ostavku. Pašinjan je, kao odgovor na taj zahtev, smenio šefa generalštaba i upozorio da vojska pokušava da izvrši državni udar. Na ulicama Jerevana dva mitinga, pristalica i protivnika premijera. Policija je razdvajala dva tabora.
Zahtev vojske, koji je objavljen kao saopštenje, stvorio je novu političku krizu u Jermeniji, nekoliko meseci nakon što su Jermenija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i snage Nagorno-Karabaha, koje su imale podršku Jerevana, izgubile u sukobu sa Azerbejdžanom, koji je okončan potpisivanjem primirja u novembru prošle godine.

Jermenski premijer Pašinjan se od novembra prošle godine suočava sa pozivima da podnese ostavku zbog, kako kritičari navode, lošeg postupanja tokom sukoba između Azerbejdžana i snaga Nagorno-Karabaha, preneo je Rojters.
Međutim, ovo je prvi put da ga je vojska javno pozvala da podnese ostavku.
"Neefikasno rukovođenje aktuelne vlasti i ozbiljne greške u spoljnoj politici dovele su zemlju na ivicu kolapsa", navodi se u saopštenju visokih vojnih zvaničnika.
Ostalo je nejasno da li će vojska koristiti silu kako bi podržala ono što je navedeno u njihovom saopštenju, prenosi Rojters.
Pašinjan se obratio građanima koji su se okupili u Jerevanu kako bi ga podržali i odbacio zahteve vojske.

"Vojska ne može biti uključena u političke procese. Vojska treba da služi narodu i političkoj moći koju je narod izabrao", rekao je Pašinjan pred, kako je Rojters preneo, nekoliko hiljada okupljenih građana.
Premijer Jermenije je naveo da je smenio šefa generalštaba, ali da odluku o smeni i dalje nije potpisao predsednik države.
Oglasilo se i ministarstvo odbrane Jermenije i navelo da "vojska nije politička struktura i da su svi pokušaji da se umeša u politiku nedopustivi". 
U Jerevanu i protest opozicije Na protestu opozicije takođe se okupilo nekoliko hiljada građana koji su, kako se vidi u snimku koji je objavila agencija RIA Novosti, aplauzom pozdravili borbeni avion koji je nadletao Jerevan.
Opozicioni lider Vazgen Manukjan je tokom obraćanja na tom skupu optužio vladu da pokušava da okrene narod protiv vojske.
Građani koji su prisustvovali skupu opozicije su u jednoj ulici postavili kante za smeće kao barikade.
Pašinjan je pozvao opoziciju da prestane sa protestima i predložio razgovore.
Dvojica bivših predsednika Jermenije Robert Koharjan i Serž Sarkasjan su pozvali građane da podrže vojsku. 
Rusija i SAD pozivaju na uzdržanost svih strana Iz Rusije, koja je blizak saveznik Jermenije, u kojoj ima i vojnu bazu, saopšteno je da su obavešteni o događajima i da je reč o unutrašnjem pitanju koje bi Jermenija trebalo da razreši mirno i u ustavnim okvirima. 
Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je na uzdržanost svih strana u razgovoru sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom, prenela je agencija Interfaks pozivajući se na portparola Kremlja.
Američki Stejt department takođe je pozvao sve strane da se uzdrže.
"Podsećamo sve strane da je osnovni princip demokratije da oružane snage država ne smeju da se mešaju u domaću politiku", naveo je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NAPETO U JERMENIJI: Uključio se i Putin, opozicija diže šatore ispred Vlade, oglasili se premijer i predsednik (VIDEO)

Izvor: Kurir, 25.Feb.2021

Jermeniju potresa nova politička kriza. Generalštab i opozicija traže smenu premijera Nikole Pašinjana. Pristalice opozicije protestuju u centru Jerevana, a premijer poziva političke snage na dijalog. Pristalice opozicije podižu šatore ispred zgrade parlamenta. Krizu je podstakla nedavna izjava...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.