Jedna istraga je gotova: Nije bilo ruskog mešanja

Izvor: B92, 13.Mar.2018, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedna istraga je gotova: Nije bilo "ruskog mešanja"

Vašington -- Obaveštajni komitet Predstavničkog doma Kongresa SAD objavio da nije pronašao nikakav dokaz saradnje između ljudi iz Trampove kampanje i Rusije.

Republikanski članovi komiteta su juče naveli da su završili istragu o ruskom mešanju u predsedničke izbore u SAD i na jednoj strani objavli svoje glavne zaključke. Njih su odmah osporili članovi iz redova demokrata, koji mesecima tvrde da se istraga vodi tako da se zaštiti republikanski predsednik.

Među >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << juče objavljenim zaključcima, kongresmeni su odbacili navode američkih obaveštajnih službi, objavljene u januaru 2017, da je ruski predsednik Vladimir Putin 2016. pomagao Trampu protiv demokratske kandidatkinje Hilari Klinton.

Republikanci su uzeli u obzir više ruskih hakerskih napada na američke političke institucije tokom 2015. i 2016, pre svega putem društvenih mreža. Međutim, osudili su "manjakvi odgovor" demokratske administracije pre izbora, i naveli da su istražili kako su izvori iz Rusije omogućili po Trampa izuzetno negativan dosije koji je finansiran iz kampanje Hilari Klinton.

Na kraju, kongresmeni su naveli i "problematične kontakte visokih zvaničnika obaveštajne zajednice (iz vremena mandata Baraka Obame) i medija".

Čitav izveštaj ima više od 150 strana i sadrži više od 40 "preliminarnih zaključaka" i više od 25 preporuka. Danas će ga komentarisati demokrate, a komitet će potom glasati o skidanju oznake tajnosti s izveštaja, da bi on mogao biti objavljen.

Ta istraga nije jedina koju Kongres vodi o Rusiji. Obaveštajni komitet Senata takođe vodi svoju, nezavisnu istragu, ali u njoj republikanci i demokrate sarađuju u cilju zajedničkog izveštaja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kongresni odbor: Nije bilo suradnje Trumpove kampanje s Rusijom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Mar.2018

Republikanci u Odboru za obavještajne službe Zastupničkog doma Sjedinjenih Država izjavili su da su završili istragu o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine i zaključili da nije bilo suradnje između Kremlja i kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa (Tramp). Nacrt...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.