Ja sam politički zatvorenik, Katalonija ima pravo na otcepljenje

Izvor: RTS, 14.Feb.2019, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ja sam politički zatvorenik, Katalonija ima pravo na otcepljenje"

Bivši katalonski predsednik Oriol Žunkeras, optužen za pobunu, izjavio je na suđenju da je "politički zatvorenik" i ponovio tvrdnju da Katalonija ima pravo na otcepljenje od Španije.
Oriol Žunkeras je jedan od 12 katalonskih lidera kojima se pred Vrhovnim španskim sudom sudi za neuspeli pokušaj otcepljenja Katalonije od Španije 2017. godine, prenosi Rojters.

"Sudi mi se jer sam >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << optužen zbog mojih ideja, a ne dela. Smenjen sam sa mesta šefa katalonske vlade nakon što je Madrid preuzeo kontrolu i zato verujem da sam politički zatvorenik", rekao je Žunkeras na suđenju pred panelom od sedam sudija.
Kada su ga advokati odbrane pitali o danu kada je održan referendum, Žunkeras je rekao da glasanje nije zločin, ali da je zločin da se ljudi sprečavaju da glasaju uz primenu sile".
Obacio je svaku sugestiju da je podsticao nasilje, za šta je prerma španskom zakonu potrebna komponenta da bi se neko optužio za pobunu.
Žunkeras, kome kao i ostalim optuženim katalonskim liderima preti do 25 godina zatvora ukoliko se proglase krivim, i dalje se nalazi na čelu stranke levičarske ERC koja zajedno sa konzervativnom PDeCAT vlada katalonijom.
Kako se navodi, Žunkeras se prilikom svedočenja izvinio zbog ponekad preopširnih odgovora.
"Ako sam ponekad pomalo strastven u odgovorima, to je zato što godinu i po dana nemam priliku da govorim", rekao je Žunkeras odbijajući da odgovara na pitanja tužioca.
Devet od 12 osumnjičenih katalonskih lidera se nalaze u zatvoru, dok je troje, kojima prete i manje kazne, pušteno da se brane sa slobode.
Nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost u oktobru 21017. godine, Madrid je raspustio pokrajinski parlament i preuzeo vlast.
 
 
 
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ja sam politički zatvorenik"

Izvor: B92, 14.Feb.2019

Bivši katalonski predsednik Oriol Žunkeras, optužen za pobunu, izjavio je na suđenju da je "politički zatvorenik"...On je ponovio tvrdnju da Katalonija ima pravo na otcepljenje od Španije...Žunkeras je jedan od 12 katalonskih lidera kojima se pred Vrhovnim španskim sudom sudi za neuspeli pokušaj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.