Izvršitelji više ne mogu da iznenade - onlajn praćenje predmeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2019, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvršitelji više ne mogu da iznenade - onlajn praćenje predmeta

Počevši od ovog meseca građani imaju mogućnost da prate kompletan tok svojih predmeta na portalu sudova. Program napravljen i da otkriva nezakonito i neblagovremeno delovanje tokom postupka.

Vreme kada građani nisu znali da je izvršitelj protiv njih pokrenuo postupak jer o tome nisu dobili obaveštenje, pa se iznenade kada počne prinudna naplata ili plenidba, ili kada nisu imali predstavu o tome dokle se sa tim postupkom stiglo, koliko još duguju i kolika je izvršiteljska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nagrada, trebalo bi da ostane iza nas. Od 1. januara startovaće elektronska oglasna tabla suda, a od 1. oktobra moguće je ostvariti uvid u svoj izvršni predmet putem interneta.

"Svi oni koji imaju neki izvršni postupak od ovog meseca na portalu sudova Srbije mogu da ostvare uvid u tok predmeta izvršitelja koji su započeti od septembra 2019. godine", kaže, za "Novosti", pomoćnik ministra pravde Jelena Deretić.

"Putem toka predmeta mogu da na dnevnom nivou dobiju informaciju o datumu preduzete radnje, donetog akta, podnetog pravnog leka i drugim bitnim činjenicama", kaže Deretić.

Kada upišu broj predmeta koji se vodi kod izvršitelja, na monitoru ili ekranu mobilnog telefona pojaviće im se datum rešenja koje je doneo sud ili izvršitelj i naziv tog suda ili ime izvršitelja, zatim podaci o potraživanjima i troškovima izvršitelja, da li je izvršenje određeno novčanim ili nenovčanim sredstvima, koji su primljeni i doneti akti u postupku, a koje žalbe i prigovori, odluke po žalbi suda ili javnog izvršitelja, kolike su uplate dužnika i prenos sredstava, jemstva...

Ujedno, program je tako napravljen da automatski registruje sve nedostatke ili nepravilnosti.

"Pored neposrednog uvida u tok predmeta izvršitelja, Ministarstvo pravde je pojačalo kontrolu rada javnih izvršitelja uvođenjem elektronskog nadzora, koji omogućava automatsko alarmiranje na nezakonito i neblagovremeno postupanje", ističe pomoćnica ministra pravde.

Implementiran sistem za elektronski nadzor podrazumeva statističko izveštavanje o radu, grafički prikaz statističkih rezultata, pregled predmeta i automatsko alarmiranje. Time je, poručuju iz resora pravde, povećana efikasnost u kontroli rada izvršitelja i država je dobila pravi alat za praćenje i uočavanje nepravilnosti u njihovom radu.

Elektronska oglasna tabla

Uzove novine, u 2020. stupaju na snagu i izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju, čiju je izradu podržao EU projekat "EU uz pravdu - Podrška za poglavlje 23" i USAID-ov projekat "Vladavina prava".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.