Izvinjenje Jevrejima zbog urni žrtava Holokausta

Izvor: B92, 05.Dec.2019, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvinjenje Jevrejima zbog urni žrtava Holokausta

Berlin -- Nemačka nevladina organizacija izvinila se Jevrejima zbog toga što su postavili urnu sa navodnim ostacima žrtava Holokausta ispred nemačke skupštine.

"Centar za političku lepotu", nevladina organizacija koja je urne postavila, naveo je da instalacija treba da skrene pažnju na opasnosti ultra desničarskog ekstremizma.

Grupa je instalirala urnu u ponedeljak, navodeći da se u njoj nalaze nesahranjeni ostaci žrtava sa 23 lokacije iz logora u Nemačkoj, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Poljskoj i Ukrajini.

Navodni ostaci su smešteni u providnu narandžastu valjkastu urnu, a grupa je instalaciju obmotala crnom folijom kako se ostaci ne bi videli.

"Izvinjavamo se, posebno jevrejskim institucijama, udruženjima i pojedincima koji su naše delo shvatili kao uznemiravanje mrtvih po jevrejskom verskom zakonu", objavila je grupa na svojoj internet stranici.

Članovi NVO, koji sebe nazivaju političkim umetnicima, saopštila je da bi urna trebalo da bude upozorenje u vremenu rastućeg ekstremizma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.