Izraelskoj vojsci naređeno da nastavi napade na Gazu

Izvor: N1 televizija, 13.Nov.2018, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelskoj vojsci naređeno da nastavi napade na Gazu

Uži sastav izraelske vlade zadužen za bezbednost naredio je vojsci da nastavi napade u Gazi "po potrebi", što AP tumači kao znak da je najnovija eskalacija nasilja možda daleko od kraja.

Sastanak koji je sazvao premijer Izraela Benjamin Netanjahu, trajao je šest sati, a za to vreme nastavljeno je raketiranje južne izraelske teritorije iz Pojasa Gaze i izraelski napadi iz vazduha na objekte ekstremističkog islamskog Hamasa koji vlada Gazom, i objekte manje organizacije Islamskog >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << džihada.

Glavni vođa Hamasa Ismail Hanije nagovestio je spremnost da se ipak okonča najnoviji ciklus nasilja protiv Izraela, prenosi američka agencija.

"Palestinski otpor brani svoj narod i sebe od agresije Izraela. Ako okupator zaustavi svoju agresiju, moguće je vratiti se na razumevanja o prekidu vatre", naveo je Hanije u saopštenju.

Potom je objavljeno da su palestinske ekstremističke organizacije rekle da su prihvatile prekid vatre za koji je posredovao Egipat, navedeno je u zajedničkom saopštenju Hamasa i manjih oružanih organizacija.

Ne znaju se, međutim, uslovi prekida, niti je bilo komentara Izraela.

Palestinski ekstremisti su ispalili stotine raketa u Izrael u poslednja 24 sata, a izraelska vojska je napala oko 150 meta širom Pojasa Gaze.

Žestoka razmena vatre izazvana neuspelim ubacivanjem prerušenih pripadnika izraelskih odbrambenih snaga na jug Pojasa Gaze u nedelju uveče je najozbiljnija eskalacija nasilja od rata Izraela i Hamasa 2014. godine.

Danas su, međutim, arapski mediji objavili da su palestinske frakcije pristale na zahtev Egipta da zaustave raketiranje Izraela u 15,30 sati po lokalnom vremenu.

I mada su sukobi i posle tog roka nastavljeni, izraelski mediji su preneli izveštaje Al Džazire mediji da se i Izrael povinovao zahtevu Egipta.

Jedan neimenovani izraelski zvaničnik je rekao da Izrael zadržava pravo na "slobodu operacija", a da su zahtevi Hamasa da se uspotavi prekid vatre, došli od četiri razna posrednika.

"Izrael je odgovorio da će razvoj događaja na terenu odlučiti ( izraelsku reakciju)", rekao je on.

Četiri posrednika su Egipat, UN, Norveška i Švajcarska. U sukobima je za dan poginulo sedam Palestinaca u Gazi i jedan palestinski radnik u Izraelu, kada je palestinska raketa pala na stambenu zgradu na jugu zemlje.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Žestoka razmena vatre pa sastanak od 6h, šta kaže Izrael?

Izvor: B92, 13.Nov.2018

Uži sastav izraelske vlade zadužen za bezbednost naredio je vojsci da nastavi napade u Gazi "po potrebi"...Asošiejted pres to tumači kao znak da je najnovija eskalacija nasilja možda daleko od kraja...Sastanak koji je sazvao premijer Izraela Benjamin Netanjahu trajao je šest sati, a za to vreme...

Nastavak na B92...

Izraelskoj vojsci naređeno da nastavi s napadima

Izvor: Vesti-online.com, 13.Nov.2018

Izraelski bezbednosni kabinet saopštio je da je naredio vojsci da nastavi sa napadima na Gazu "po potrebi"...Takva odluka doneta je posle šestočasovnog sastanka sazvanog zbog sukoba na granici Izraela i Pojasa Gaze, prenela je agencija Rojters...Razmena vatre, započeta izraelskim vazdušnim napadom...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.