Izraelski policajci ubili Palestinca sa posebnim potrebama

Izvor: RTS, 30.Maj.2020, 17:02

Izraelski policajci ubili Palestinca sa posebnim potrebama

Izraelski policajci su ubili Palestinca sa posebnim potrebama u Jerusalimu. Sektor unutrašnje kontrole sprovodi istragu. Porodica traži da autopsiji prisustvuje i predstavnik iz Palestine.
Tridesetdvogodišnji Ejad Halak, koji je inače iz Istočnog Jerusalima, pohađao je školu za osobe sa posebnim potrebama u Starom gradu (Jerusalim), nekoliko metara od mesta na kom je ubijen.

Granična policija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je saopštila da su policajci primetila Palestinca koji je nosio sumnjiv objekat, za koji su mislili da je oružje i naredili mu da stane. Naveli su da je on odbio to da učini i počeo da beži. Policajci su krenuli u poteru, pucali u njega i ubili ga.
U toku je ispitivanje dva pripadnika granične policije, osumnjičena za ubistvo Ejada Halaka.
Policija je nakon ove tragedije zatvorila Stari grad. Sektor unutrašnje kontrole policije će voditi istragu o incidentu, a u toku je prikupljanje snimaka sa bezbednosnih kamera.
Postoje navodi da je jedan policajac nastavio da puca u Halaka i nakon što mu je nadređeni rekao da stane. Izvor blizak istrazi je rekao da je taj policajac nastavio da puca jer se Halak još pomerao.

Novinar Haareca je razgovarao sa članovima Halakove porodice, koji su rekli da je on bio autističan i da nije bio sposoban nikome da naudi.  
Halakovo telo je prebačeno na Institut za forenzičku medicinu, a porodica je zatražila da autopsiji prisustvuje i palestinski predstavnik.
Njegov otac je rekao da su ubrzo nakon toga u kuću stigli policajci i agenti Šin Beta, izraelske obaveštajne službe, koji su pretražili njihov dom, bez objašnjenja.
Advokat Halakovih je rekao da na ovaj slučaj gledaju kao na ubistvo i da traže da policajci budu privedeni pravdi.
Naveo je i da je deset metaka bilo ispaljeno u Halaka, koji nije predstavljao opasnost po policajce.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.