Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jan.2019, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelska vojska razmestila sisteme protivraketne odbrane oko Tel Aviva

Izraelska vojska je razmestila sisteme protivraketne odbrane "Gvozdena kupola" na jugu i u centralnom delu Izraela oko Tel Aviva u vreme eskalacije napetosti u susednoj Siriji i u pojasu Gaze.

U poslednjoj nedelji pojačano je nasilje i verbalne pretnje. Izraelski mediji su izvestili o razmeštanju sistema odbrane dan pre očekivanih ponovnih masovnih palestinskih protesta i nereda na granici pojasa Gaze i Izraela, te >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sukoba s izraelskim vojnicima.

Sinoć su ispaljeni meci na izraelske vojnike razmeštene kraj sirijske granice, saopštila je danas vojska. Izraelski vojnici su uzvratili vatru, a izraelskih žrtava nije bilo.

U utorak je sirijski izaslanik u UN zapretio da će Sirija napasti međunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva ako svetsko telo ne zaustavi izraelske napade na njegovu zemlju poput onih viđenih u noći između nedelje i ponedeljka.

Izraelski avioni napali su tada iranske mete u Siriji nakon što je raketa presretnuta iznad Golanske visoravni.

Napad na izraelski aerodrom imao bi značajne posledice ne samo po bezbednost Izraela, već i na ekonomiju i globalni ugled te zemlje.

Dugotrajna napetost u pojasu Gaze još više je pojačana u utorak zbog dva oružana napada na izraelske vojnike na granici. U jednom od napada izraelski vojnik je zadobio lakše povrede.

U znak odgovora izraelska vojska je uništila dve osmatračnice Hamasa koji vlada Gazom, ubivši jednog pripadnika te islamske ekstremističke organizacije i ranivši još dvojicu.

Izrael je takođe zbog nasilja odložio isporuku 15 miliona dolara pomoći koju Katar daje jednom mesečno Hamasu za zaposlene u javnim službama.

Taj potez bio mogao da dovede do još veće napetosti i izazove širi sukob. U sredu je uži sastav izraelske vlade zadužen za bezbednost navodno odlučio da se novac iz Dohe ipak isporuči .

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Izraelska vojska razmestila sisteme protivraketne odbrane

Izvor: Blic, 25.Jan.2019, 02:00

Izraelska vojska je razmestila sisteme protivraketne odbrane "Gvozdena kupola" na jugu i u centralnom delu Izraela oko Tel Aviva zbog eskalacije tenzija i u Siriji i u pojasu Gaze, preneo je "Tajms od Israel".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.