Izvor: RTS, 13.Maj.2021, 07:10

Kopnena ofanziva na Gazu, rakete iz Libana ispaljene na Izrael

Nastavljeni su sukobi izraelskih i palestinskih snaga. Projektili lete sa obe strane. U toku kopnena ofanziva na Gazu. SAD blokirale sednicu Saveta bezbednosti UN koja je trebalo da se održi u petak. Od ponedeljka je stradalo 83 Palestinaca i sedam Izraelaca.
Tajms of Izrael navodi da će Generalštabu izraleskih odbrambenih snaga danas biti predstavljeni planovi za moguću kopnenu invaziju na Pojas Gaze.

Ovi planovi, u koje su uključeni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << divizija Gaza i Južna komanda, mogu se potom dati izraelskom političkom rukovodstvu na razmatranje.
Rano jutros izraelska vojska nastavila je raketne napade na položaje Hamasa. Jutros su lansirane rakete na severni deo grada Gaze. 
Prema TV kanalu Al Džazira, vazdušni napadi su izvršeni na četvrt Šeik Radvan, a tela dve osobe pronađena su ispod ruševina srušene kuće.
Juče je izraelska avijacija srušila još jedan soliter u centru Gaze i obećava da će nastaviti da gađa položaje Hamasa.
I Hamas uzvraća udare. Ispalili su rakete i na najveći i najvažniji izraelski aerodrom Ben Gurion.
Petogodišnji dečak teško povređen u raketnom napadu iz Gaze na stambenu zgradu u izraelskom gradu Sderotu preminuo je od zadobijenih povreda.
Nije bilo neposrednih informacija o žrtvama raketnog napada zbog kojih su se oglasile sirene sve do severnog Nahalala, 100 kilometara od Gaze, zbog kojih je hiljade Izraelaca moralo u skloništa, prenosi Rojters
Nova sednica SB u petak Nakon održana dva hitna sastanka Saveta bezbednosti UN, i to u samo tri dana, što nije uobičajeno, za petak je zakazana i nova sednica najmoćnijeg tela UN.
Savet bezbednosti na prethodnim sastancima nije uspeo da usaglasi tekst zajedničke izjave zbog protivljenja SAD, glavnog saveznika Izraela, navodi Tajms of Izrael.
Prema navodima nekoliko izvora koje prenosi Tajms of Izrael, 14 od 15 članova Saveta bezbednosti bilo je za usvajanje zajedničke deklaracije čiji je cilj smanjenje napetosti. 
Od početka najnovije eskalacije sukoba u ponedeljak uveče ubijeno je 83 Palestinaca, među kojima 17 maloletnika, kao i sedam Izraelaca.
Dok traju sukobi izraelske vojske i Hamasa, u meštovitim arapsko-jevrejskim gradovima u Izraelu već nekoliko noći zaredom traju nasilni protesti.
Zapaljeni su automobili, razbijene prodavnice. Do sada su uhapšene 374 osobe, a povređeno je 36 policajaca. 
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu planira da pošalje i vojne snage u te gradove kako bi uveo red. 
Bajden razgovarao sa Netanjahuom Američki predsednik Džo Bajden je nakon telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom izrazio optimizam da bi nasilje između Izraelaca i Palestinaca moglo uskoro da se okonča.
Izrazio je podršku "ponovnom uspostavljanju održivog mira", nakon neprijateljstava dve strane, saopštila je Bela kuća.
"Moja očekivanja i nade su da će se ovo završiti uskoro, ali Izrael ima pravo da se brani", rekao je Bajden novinarima u Beloj kući nakon razgovora sa izraelskim premijerom, preneo je Rojters.
Bajden je takođe "osudio raketne napade Hamasa i drugih terorističkih grupa, uključujući one na Jerusalim i Tel Aviv", dodaje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

ČEKA SE SAMO ODOBRENJE: Izrael razmatra kopnenu invaziju na Gazu, odluka "pada" danas

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Maj.2021

Odbrambene snage poslednjih dana rasporedile su dodatne trupe na granicu..Portparol izraleske vojske Hidal Zilberman najavio je da će planovi za moguću kopnenu invaziju na Pojas Gaze biti predstavljeni Generalnom štabu Odbrambenih snaga Izraela na odobrenje danas u toku dana...Ti planovi potom bi...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.