Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Nov.2018, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael preti kompaniji Airbnb zbog odluke da ne nudi turistima kuće u jevrejskim naseljima

Izrael preti kompaniji Er-bi-en-bi (AirBnb) visokim taksama i pravnim posledicama nakon njene odluke da prestane da objavljuje listu kuća za izdavanje turistima u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Pretnje su pojačale borbu Izraela protiv globalnog pokreta koji se zalaže za bojkot te zemlje zbog njenog odnosa prema Palestincima.

Ministar turizma Izraela Jariv Levin najavio je da će Izrael nametnuti „vrlo visoke takse“ kompaniji kako bi ograničio >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << njeno delovanje u zemlji. On je takođe rekao da će oni koji izdaju kuće turistima u jevrejskim naseljima da tuže kompaniju kako bi „platila“ za svoju odluku.

Odluka kompanije je izazvala gnev izraelskih zvaničnika i lidera jevrejskih naseljnika ali su je pozdravili palestinski zvaničnici i organizacije za ljudska prava koje već dugo vrše pritisak na nju da prestane sporno objavljivanje spiskova kuća za izdavanje na Zapadnoj obali, preneo je Asošiejted pres.

Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč (HRW) danas je kao pozitivnu ocenila odluku Er-bi-en-bija, dodavši da bi druge turističke kompanije trebalo da slede taj primer.

U izveštaju na 65 strana HRW i izraelske nevladine organizacije Kerem Navot "Krevet i doručak u ukradenoj zemlji" se navodi status zemljišta na kome su nekretnine za izdavanje izgrađene. Navodi se i da je uz Airbnb i Booking.com doprinosio ekonomiji naselja uz ozbiljno kršenje prava.

Izraelci i stranci mogu da iznajmljuju kuće u jevrejskim naseljima ali to nije dozvoljeno nosiocima palestinske lične karte, što je jedini primer u svetu u kome Airbnb nema izbora već je diskriminisao goste na nacionalnoj ili etničkoj osnovi.

Direktor za ljudska prava u HRW Arvind Ganesan je ocenio da je Airbnb svojim potezom zauzeo stav protiv diskriminacije i krađe zemlje.

On je dodao da nastavak poslovnih aktivnosti drugih kompanija doprinosi učvršćivanju diskriminatorskog režima na Zapadnoj obali.

Na toj teritoriji koju je Izrael osvojio u ratu 1967. godine živi oko 430.000 jevrejskih naseljenika među 2,5 miliona Palestinaca.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Izrael preti kompaniji Airbnb zbog odluke da ne nudi turistima kuće u jevrejskim naseljima

Izvor: Beta, 20.Nov.2018

Izrael preti kompaniji Er-bi-en-bi (AirBnb) visokim taksama i pravnim posledicama nakon njene odluke da prestane da objavljuje listu kuća za izdavanje turistima u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.Pretnje su pojačale borbu Izraela protiv globalnog pokreta koji se zalaže za bojkot te...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.