Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Okt.2018, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael pogodio 20 meta u odgovoru na raketiranje iz pojasa Gaze

Izraelska vojska pogodila je 20 meta u pojasu Gaze, ubivši jednog Palestinca i ranivši nekolicinu, nakon što je rano jutros sa te palestinske teritorije ispaljena raketa i pogodila kuću na jugu Izraela.

Izraelski vojni portparol rekao je da je pogođen tunel Hamasa za napade na jugu pojasa Gaze, vojne baze te islamske estremističke organizacije koja vlada Gazom i mesto na kome se prave rakete, preneli su izraelski mediji.

Pogođena je i grupa ljudi koji su pokušali >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da ispale raketu na Izrael, navela je izraelska vojska, dodavši da smatra Hamas odgovornim za raketiranje.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je ubijen jedan 25-godišnjak.

Hamas i Islamski džihad objavili su saopštenje nakon eskalacije nasilje, distancirajući se od raketiranja.

"Pozdravljamo napore Egipta da se postigne prekid vatre s Izraelom i da ispuni želju palestinskog naroda da se prekine opsada (Izraela) i odbacujemo svaki neodgovoran pokušaj u cilju da se huška i sabotira taj napor", navedeno je u saopštenju.

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman naredio je da se zatvore dva prelaza u pojas Gaze i suzi ribolovna zona na toj teritoriji.

Komandant izraelske vojske Gadi Ajzenkot prekinuo je posetu SAD zbog eskalacije nasilja.

Očekuje se daće premijer Izraela Benjamin Netanjahu održati sastanak radi procene situacije s ministrom odbrane, šefom bezbednosne službe Šin bet i drugim visokim odbramabenim zvaničnicima.

Kuća u gradu Berševi pedesetak kilometara od pojasa Gaze pogođena je nešto pre četiri sata, a 39-godišnja žena i njena tri sina od 9, 10 i 12 godina pretrpeli su šok.

Oni su bili u skloništu, jer se oglasila sirena za raketnu uzbunu pre nego što je kuća pogođena i nisu povređeni. Policija je rekla da bi se kuća mogla srušiti od eksplozije.

I neki izraelski zvaničnici veruju da je raketu ispalila manja naoružana organizacija i da je iznenadila Hamas.

Izrael međutim uvek ponavlja da smatra Hamas odgovornim za svo nasilje koje potiče iz Gaze.

Današnji raketni napad prvi je takav čin u nekoliko prethodnih meseci, a slučaj da je raketa pogodila izraelsku kuću nije zabeležen od leta 2014. godine, kada je sedam nedelja trajao oružani sukob Izraela i ekstremista Hamasa koji vladaju Gazom, navodi Asošiejted pres.

Izraelski ministar odbrane juče je rekao da je došlo vreme da se Hamasu zada "težak udarac", posle više nedelja eskalacije nasilja duž granice Izraela i pojasa Gaze.

Hamas je u prethodnih šest meseci jednom nedeljno organizovao nasilne proteste duž granice Izraela i Gaze, zahtevajući okončanje izraelske i egipatske blokade te teritorije, uvedene pošto je Hamas nasilno preuzeo vlast u Gazi 2007. godine.

Ti protesti su odnedavno učestali i održavaju se skoro svakodnevno nakon neuspeha napora Egipta da izdejstvuje prekid vatre i unutrašnjih palestinskih neslaganja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.