Izvor: Blic, 17.Jul.2017, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael otvorio sveto mesto u Jerusalimu posle smrtonosnog napada

Stotine muslimanskih vernika posetilo je Haram al Šarif (Uzvišeno utočište), gde se nalaze džamije Kupola na steni i Al Aksa u Jerusalimu, koje je Izrael zatvorio u petak zbog smrtonosnog napada na izraelske policajce i juče ponovo otvorio, što inače retko čini.

U napadu tri izraelska Arapina poginula su dva izraelska policajca, a napadači su potom ubijeni.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je nakon konsultacija s bezbednosnim zvaničnicima odlučio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se danas popodne otvori to mesto koje je sveto i za Jevreje jer su se tamo nalazili drevni jevrejski hramovi i oni ga zovu Brdo hrama.

Svetilište je otvoreno uz pojačane bezbednosne mere, uključujući metalne detektore na ulaznim kapijama i dodatne bezbednosne kamere.

U podne su otvorene dve kapije koje vode do tog mesta kako bi se omogućilo da vernici prođu kroz novopostavljene detektore. Policija je rekla da su neki odbili i klekli da se mole ispred. Međutim, uprkos zabrinutosti da će se usporiti kretenje i izazvati nova napetost, policija je rekla da je proteklo sve u najboljem redu.

Izrael o ovim merama nije obavestio Jordan zaštitnika tog svetilišta kojim upravljaju muslimani. Jordan smatra da sve što se instalira mora da odobri muslimanska admnistracija Wakf i da se ne može menjati status kvo, rekao je jedan anonimni zvaničnik. Palestinski ministar Adnan Huseini pozvao je da se bezbednosni aranžmani vrate na ono što je bilo pre smrtonosnog napada, rekavši da to ne sme biti izgovor za promene.

Posle napada su Netanjahu i palestinski predsednik Mahmud Abas razgovarali telefonom što retko čine. Abas je osudio napad, ali je pozvao da se svetilište odmah otvori. Jordan je uputio isti apel, a naknadno je jordanski kralj Abdalah Drugi takođe osudio napad.

Netanjahu je nastojeći da odagna brige muslimana rekao da će se očuvti status kvo, ali su uprkos tome predstavnici grupe Hamas koja vlada pojasom Gaze optužili Izrael za verski rat i pozvali Plestince da izvedu nove napade.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.