Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Avg.2020, 18:09

Izrael kaže da je osujetio napad na svoju odbrambenu industriju

zrael je danas rekao da je osujetio sajber-napad grupe koju su SAD povezale sa Severnom Korejom, na čijoj meti je bila izraelska odbrambena industrija.

Izraelsko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su hakeri, povezani s "Grupom Lazarus", napravili lažne profile na društvenoj mreži "LinkedIn" i predstavljali se kao direktori i zvaničnici međunarodnih kompanija visokog ranga.

Nudili su posao zaposlenima u velikim izraelskim odbrambenim kompanijama u pokušaju da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dobiju pristup njihovim kompjuterima i mrežama kako bi ukrali osetljive informacije.

Ministarstvo je reklo da su napadi otkriveni na vreme i osujećeni tako da nije bilo štete, ni ometanja ciljanih mreža.

Kako je navedeno, "Grupu Lazarus" "podržava jedna strana zemlja" koja nije navedena.

Ministarstvo finansija SAD je septembra prošle godine objavilo sankcije protiv "Grupe Lazarus", napominjući da je ona pod kontrolom Vlade Severne Koreja.

Ta grupa je, kako je objašnjeno, iza malicioznog softvera "Vonakraj" (WannaCry) koji je zamrznuo 300.000 kompjutera u 150 zemalja 2017. godine i bila je iza razornog sajber-napada na "Soni pikčers entertejnment" (Sony Pictures Entertainment) 2014.

Izrael je ove godine saopštio da je osujetio veliki sajber napad na čijoj je meti bila vodovodna infrastruktura što je bilo pripisano glavnom izraelskom neprijatelju, Iranu.

Sumnja se da se Izrael osvetio dve nedelje kasnije sajber-napadom na jednu iransku luku.

Izrael i Iran godinama vode prikrivene bitke koje uključuju "haj-tek hakovanje" i sajber-napade.

Najveći takav slučaj je sumnja da su obaveštajne agencije SAD i Izraela kompjuterskim virusom Staksnet (Stuxnet) poremetile nuklearni program Irana.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Izrael: Osujećeni napadi hakera na odbrambenu industriju

Izvor: Danas, 12.Avg.2020

Izrael je danas rekao da je osujetio sajber-napad grupe koju su SAD povezale sa Severnom Korejom, na čijoj meti je bila izraelska odbrambena industrija.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.