Izrael: Vlada pokrenula istragu o stampedu na brdu Meron

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2021, 18:13

Izrael: Vlada pokrenula istragu o stampedu na brdu Meron

Nova izraelska vlada odobrila je danas pokretanje službene istrage o stampedu u kome je, u aprilu, na brdu Meron, na mestu jevrejskog hodočašća, nastradalo 45 ljudi.

Iako je to bila najgora civilna katastrofa u zemlji, potpuna istraga o pognulima i povređenima izostala je tokom mandata prethodne vlade usred sukoba izmedu ultraortodoksnih Jevreja i opozicionih političara, preneo je Rojters.

Osnivajući državnu istražnu komisiju, nedelju dana nakon što je položio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zakletvu, premijer Naftali Benet rekao je u televizijskom obraćanju da, iako ne može da vrati one koji su preminuli, vlada može da učini sve da spreči buduće bespotrebne gubitke.

U saopštenju vlade se navodi da će nalazi istrage pomoći u zaštiti drugih masovnih događaja u Izraelu, zemlji u kojoj se nalaze sveta mesta judaizma, hrišćanstva i islama.

Desetine hiljada ultraortodoksnih Jevreja okupile su se 30. aprila na brdu Meron, u Galileji, gde se nalazi grob rabina Šim bar Johajona, iz 2. veka nove ere, na godišnji festival Lag B'Omer, koji uključuje celonoćne molitve, izvođenje mističnih pesama i igre.

Tokom ovogodišnjeg okupljanja, deo mase uleteo je u uski jedan tunel i tom prilikom je 45 osoba izgaženo ili ugušeno.

Neki Izraelci su i ranije dovodili u pitanje spremnost prethodne vlade premijera Benjamina Netanijahua i policije da ograniče broj prisutnih, zbog pritiska uticajnih ultraortodosknih lidera.

Iako je premijer Benet religiozan, u širokoj koaliciji koja čini vladajuću većinu nema ultraortodoksnih stranaka.

Ministar odbrane Beni Ganc, koji je insistirao na istrazi, rekao je da će njeni nalazi imati veliku težinu i da se ne mogu zanemariti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.