Izrael: Treća doza vakcine za starije od 60 godina

Izvor: VOA, 29.Jul.2021, 20:21

Izrael: Treća doza vakcine za starije od 60 godina

Izrael će početi da nudi treću dozu Fajzer/Bajontek vakcine protiv Kovida 19 starijima od 60 godina, što je prvi takav potez u svetu preduzet u okviru napora da se uspori širenje delta soja koronavirusa. Premijer Naftali Benet, koji je najavio novu kampanju, rekao je da će dodatnu dozu u petak prvi primiti predsednik Isak Hercog dok će široj javnosti biti dostupna od nedelje. "Večeras objavljujem početak kampanje za primanje dodatne, treće doze vakcine. Realnost dokazuje da su vakcine bezbedne. Takođe dokazuje da vakcine štite od teških oboljenja i smrti. I poput vakcina protiv gripa, koje moraju da se ponovo primaju s vremena na vreme, to je i ovde slučaj", rekao je Benet  u obraćanju naciji. Benet je rekao da će posle konferencije za novinare prvo nazvati majku da je ohrabri da primi dodatnu dozu vakcine. Treće doze vakcine protiv koronavirusa još nisu odobrene u SAD i EU. Takođe još nije dokazano da li pomažu i ako je to slučaj, kome su potrebne i kada. Prvo veliko istraživanje te strategije počinje u Norveškoj i obuhvatiće hiljade pacijenata. Dodatne, takozvane "buster" doze su prethodno nuđene u nekim zemljama, u kojima su se koristile kineske i ruske vakcine. Izrael je ranije ove godine sproveo jednu od najagresivnijih i najuspešnijih kampanja za vakcinaciju. Više od 57 odsto od 9,3 miliona stavovnika primilo je dve doze Fajzer/Bajontek vakcine, a više od 80 procenata stanovnika starijih od 40 godina je vakcinisano. Program vakcinacije omogućio je Izraelu da otvori ekonomiju pre drugih zemalja. Međutim, ima nagoveštaja da efikasnost vakcine slabi tokom vremena i u zemlji je zabeležen nagli rast slučajeva delta soja koronavirusa, čak i među vakcinisanima. Treću dozu vakcine mogu da prime stariji od 60 godina koji su vakcinisani pre više od pet meseci.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izrael će prvi u svetu ponuditi buster doze vakcina starijima od 60 godina

Izvor: Danas, 29.Jul.2021

Premijer Izraela Naftali Benet najavio je danas da će ta zemlja ponuditi treću dozu vakcine protiv kovida-19 građanima starijim od 60 godina koji su već vakcinisani.

Nastavak na Danas...

Predsednik Izraela primio TREĆU DOZU vakcine: "Ponosan sam što započinjem inicijativu"

Izvor: Blic, 30.Jul.2021, 12:15

Izraelski predsednik Isak Hercog primio je danas treću vakcinu protiv korona virusa, čime je počela kampanja za davanje pojačanih doza osobama starijim od 60 godina u okviru napora da se uspori širenje visoko zarazne delta varijante.

Nastavak na Blic...

Kome je potrebna treća doza i koja je najbolja "buster" vakcina?

Izvor: VOA, 30.Jul.2021

Iako u Srbiji manje od 50 odsto punoletnih koji su primili jednu ili dve doze vakcine, Krizni štab je preporučio treću dozu za određene hronične bolesnike, onkološke pacijente, osobe sa oslabljenim imunitetom. Međutim, otvorena su pitanja koja je vakcina najefikasnija kao takozvana "buster" doza, kome...

Nastavak na VOA...

POTRAGA ZA PRAVIM ORUŽJEM PROTIV DELTA SOJA Ljudi širom sveta uzimaju dodatnu dozu ili mešaju vakcine, a evo šta pokazuju istraživanja

Izvor: Blic, 30.Jul.2021

Dr Anđela Rasmusen, virusolog Univerziteta Džordžtaun, primila je dodatnu, takozvanu “buster” injekciju “fajzera” krajem juna, dva meseca nakon što je primila vakcinu protiv kovida “džonson i džonson” koja se daje u jednoj dozi.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.