Iznenađenje u Maleziji, kralj imenovao novog premijera

Izvor: RTS, 29.Feb.2020, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iznenađenje u Maleziji, kralj imenovao novog premijera

Sultan Abdulah imenovao je bivšeg ministra unutrašnjih poslova Muhjidina Jasina za novog premijera Malezije. Do toga je došlo samo pet dana nakon ostavke Mahatira Mohamada, najstarijeg svetskog predsednika vlade.
Kralj Abdulah je doneo iznenađujuću odluku, kojom je nakon političke krize u drugi plan stavio 94-godišnjeg Mahatira, najstarijeg premijera, i njegovog dosadašnjeg koalicionog partnera >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Anvara Ibrahima.

Iako su Mahatir i Anvar saopštili da su se ponovo udružili, kraljevska palata je u obrazloženju navela da je kralj odluku doneo zato što Jasin verovatno ima podršku većine u parlamentu.
Muhjidin, koji će zakletvu položiti sutra, izjavio je da od svih građana Malezije traži samo da prihvate odluku koju je objavila kraljevska palata, prenosi Rojters.
Muhjidin (72) ima podršku bivše vladajuće pratije Ujedinjena malezijska narodna organizacija (UMNO), koju je posle šest decenija s vlasti smenio Mahatirov i Anvarov savez Pakatan Harapan, uz pomoć antikorupcijske platforme.
Bivšem premijeru iz redova UMNO Nadžibu Razaku sudi se zbog umešanosti u višemilionsku proneveru državnog investicionog fonda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.