Italijanski poslanik tuži Salvinija zbog rasne mržnje

Izvor: RTS, 19.Jun.2018, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijanski poslanik tuži Salvinija zbog rasne mržnje

Poslanik saveza italijanskih levičarskih stranaka LeU (Liberi e Uguali - Slobodni i jednaki) Roberto Speranca, podneo je prijavu protiv vicepremijera i ministra unutrašnjih poslova Italije Matea Salvinija, optužujući ga da je izjavom o popisu Roma podsticao rasnu mržnju.
U italijanskom zakonodavstvu podsticanje rasne mržnje je krivično delo prema zakonu iz 1993. godine.

"Sada je dosta. Salvini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i u današnje vreme insistira na popisivanju Roma. Za mene nisu dovoljne samo reči. Zbog toga sam odlučio da podnesem krivičnu prijavu protiv ministra", poručio je Speranca, prenosi Ansa.
Salvini je izjavio da nova italijanska vlada planira da sprovede popis Roma koji žive u toj zemlji kako bi se utvrdilo koliko ih tu boravi ilegalno, uz opasku da "nažalost, italijanske Rome neće moći da protera".
Salvini, lider krajnje desničarske Lige, rekao je za televiziju Lombardija da njegovo ministarstvo razmatra "romsko pitanje" i da želi da vidi "koliko" Roma ima u Italiji.
Salvinijeva izjava izazvala je kritiku Demokratske partije koja je rekla da njegov poziv podseća na "etničko čišćenje", preneo je Rojters
On je potom reagovao saopštenjem u kojem je rekao da vlada nema nameru da pravi posebnu arhivu za Rome ili da uzima otiske prstiju, već želi da zaštiti romsku decu kojoj roditelji ne dozvoljavaju da idu u lokalne škole.
Dodao je da želi da proveri kako se troše sredstva Evropske unije namenjena za pomoć marginalizovanim zajednicama.
Salvini je prošle nedelje izazvao "buru" u Evropi kada je odbio da dozvoli humanitarnim brodovima sa više od 600 afričkih migranata da pristanu u italijanske luke.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.