Italija: Najavljen protest zbog smanjenja budžeta u sektoru kulture

Izvor: Blic, 04.Nov.2010, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija: Najavljen protest zbog smanjenja budžeta u sektoru kulture

Mnogi muzeji, arheološka nalazišta i biblioteke u većim turističkim gradovima u Italiji biće zatvoreni 12. novembra u znak protesta zbog smanjenja budžeta u sektoru kulture, saopštili su danas organizatori.

Umetnost je osnovni posao u Italiji i smanjenjem budžeta kulturi, vlada rizikuje da ugrozi budućnost zemlje", rekao je na konferenciji za novinare Andrea Ranijeri, član Nacionalne asocijacije italijanskih opština koja organizovuje protest.

Protest će uticati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na muzeje, arheološka nalazišta, parkove i biblioteke kojima upravljaju opštine, a biće održan u turističkim gradovima, poput Firence, Đenove, Venecije i Rima.

Organizatori tvrde da će protestovati zbog plana vlade Silvija Berluskonija da za 280 miliona evra umanji finansiranje kulture u tri naredne godine, od čega 58 miliona godišnje samo Ministarstvu kulture.

Suočen sa ovim rezanjem budžeta, ministar kulture Sandro Bondi je više puta pretio da će podneti ostavku, podsećaju mediji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.