Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Nov.2017, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga zbog pretnji predsedniku Izraela

Izraelska policija je jutros pokrenula istragu jer su se na društvenim mrežama pojavile uvrede i pretnje šefu države Ruvenu Rivlinu zbog toga što je odlučio da ne pomiluje bivšeg vojnika Elora Azariju, zatvorenog jer je ubio ranjenog palestinskog napadača.

Rivlinova odluka da odbije zahtev za pomilovanje, izazvala je stotine komentara na njegovom zvaničnom Fejsbuk nalogu, uključujući neke u kojima se huška protiv njega.

Postavljena je, između ostalog, fotografija >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Rivlina s kefijom, arapskom maramom na glavi, a ima i slika predsednika s palestinskom zastavom uz potpis: "Ti nisi moj predsednik".

Neki su mu poželeli smrt, označivši ga "đubretom" , "bolesnikom", "prokletim nacistom", "predsednikom levičara i Arapa" uz poruke: "Idi u pakao" , "Gadiš mi se, kad ti vidim sliku povraća mi se" i želju da "jede kunafu i baklavu u kući teroriste".

Palestinca Abeda al Fataha al-Šarifa vojnik Azarija je ubio u Hebronu na Zapadnoj obali u martu prošle godine, dok je ležao na zemlji ranjen pošto je nožem napao drugog vojnika.

Neki su izrazili ogorčenje što je Rivlin, poznat po desničarskim stavovima, odbio zahtev za pomilovanje.

Mnogi su tražili njegovu ostavku, a drugi izrazili razočaranje jer su verovali da će, kako su napisali, on izbrisati greške svog prethodnika Šimona Peresa, laburiste, dobitnika Nobelove nagrade za mir za mirovni sporazum sa (Palestinskom oslobodilačkom organizacijom) PLO iz 1993. godine, za koga su rekli da "nije iz njihovog plemena".

Neki su poručili da ne žele predsednika nalik na palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Azarija je zbog ubistva iz nehata osuđen na 18 meseci zatvora, a kaznu je počeo da izdržava avgusta. Načelnik Generalštaba Gadi Ajzenkot je ubrzo prihvatio da zahteva da se kazna smanji za četiri meseca.

Rivlin je, međutim, odbio molbu za pomilovanje, ocenivši da bi to imalo negativne posledice i po vojsku i po državu.

"Vrednosti Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), uključujući 'čistoću oružja', ključna su osnova snage IDF koja je uvek snažnos stojala za nas u pravednoj borbi za naše pravo na bezbedan nacionalni dom u izgradnji jakog društva", piše u pismu u kojem je ocena da bi dodatno smanjenje kazne bilo štetno.

Porodica je ljuta što je za tu odluku saznala iz medija.

Iako bivši vojnik nije pomilovan, on može biti ranije pušten na slobodu na osnovu odluke dva vojna odbora.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Pretnje predsedniku Izraela - "jedi baklavu sa teroristom"

Izvor: B92, 20.Nov.2017

Jerusalim -- Izraelska policija pokrenula je istragu jer su se na društvenim mrežama pojavile uvrede i pretnje šefu države Ruvenu Rivlinu...Kako se navodi, Rivlin je dobio pretnje zbog toga što je odlučio da ne pomiluje bivšeg vojnika Elora Azariju, zatvorenog jer je ubio ranjenog palestinskog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.