Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Nov.2018, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga nije utvrdila kako je Praljak došao do otrova i uneo ga u sudnicu

Istraga holandskog tužilaštva o samoubistvu hrvatskog generala Slobodana Praljka u sudnici Haškog tribunala utvrdila je da nema krivičnog dela i nije uspela da ustanovi odakle Praljku otrov i kako ga je uneo u sud.

Kako je danas saopštilo, holandsko tužilaštvo sprovodilo je istragu o tome da li su, prilikom Praljkovog samoubistva, počinjena dva krivična dela - posedovanje nedozvoljenih supstanci i pomaganje samobistva.

Utvrđeno je da je Praljak popio cijanid, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rastvoren u vodi, ali posedovanje te supstance, po holandskom zakonu, nije kažnjivo.

Istragom nije moglo biti utvrđeno kako je Praljak, u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, došao do otrova, i, stoga, da li mu je i ko pomogao u samoubistvu.

Tokom istrage, tužioci, da bi to utvrdili, razgovarali su sa svedocima, pregledali snimke iz pritvora i Tribunala, pretresali prostorije u kojima je Praljak bio i proučavali dokumente i datoteke.

"Snimci ne pokazuju da je Praljak nosio bočicu s otrovom ili da mu je predata...Na snimcima iz sudnice ne vidi se odakle je izvadio bočicu. Pre presude, Praljak je, nakratko, bio u dve sobe gde nije bilo kamera: u toaletu i u prostoriji za zadržavanje pre ulaska u sudnicu. Ništa bitno nije pronađeno u tim sobama posle", piše u saopštenju tužilaštva u Hagu.

Holandski tužioci navode i da se, na osnovu izjava nekih svedoka, može zaključiti da je Praljak neko vreme razmatrao samoubistvo.

"Na primer, svoje stvari je već spakovao i spremio da pošalje u Hrvatsku, a oprostio se s nekim ljudima...Posle Praljkove smrti, nađeno je oproštajno pismo u kojem je svojoj porodici napisao da je odavno odlučio da okonča svoj život ako bude proglašen krivim", utvrdila je istraga.

U izveštaju piše da se ne može isključiti da je Praljak otrov posedovao duže vreme, imajući u vidu da mu je bila potrebna mala smrtonosna doza i da se cijanid u suvom obliku može držati dugo.

"U tom kontekstu, nije čudno što unos i držanje supstance nije primećeno", zaključilo je holandsko tužilaštvo.

Slične zaključke imala je i interna istraga koju je, krajem prošle godine, u Tribunalu sproveo gambijski sudija Hasan Dželou.

Praljak je samoubistvo u sudnici Haškog tribunala počinio 29. novembra prošle godine, popivši otrov odmah nakon što mu je apelaciono veće suda potvrdilo prvostepenu kaznu od 20 godina zatvora zbog zločina nad Muslimanima u BiH, 1993-94.

Tokom rata u BiH, Praljak je bio komandant Hrvatskog veća odbrane, oružane formacije samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosna.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Holandija: Istraga nije utvrdila kako je Praljak došao do otrova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Nov.2018

Istraga holandskog tužilaštva o samoubistvu hrvatskog generala Slobodana Praljka, osuđenog za ratne zločine u BiH, u sudnici Haškog tribunala utvrdila je da nema krivičnog dela i nije uspela da ustanovi odakle Praljku otrov i kako ga je uneo u sud. Kako je danas saopštilo, holandsko tužilaštvo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.