Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Nov.2019, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranski zvaničnik: Teheran proizvodi veću količinu slabo obogaćenog uranijuma

Šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi izjavio je danas u Teheranu da Iran sada proizvodi veću količinu slabo obogaćenog uranijuma, najmanje 5,5 kilograma dnevno.

Salehi, direktor Organizacije za nuklearnu energiju Irana, rekao je novinarima Asošiejted presa u Teheranu da je razlog za povećanje proizvodnje delom u ponovnom pokretanju procesa obogaćivanja uranijuma u nuklearnoj laboratoriji Fordo.

"Verujem da je 5,5 kilograma ukupni dnevni nivo obogaćivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << uranijuma (u nuklearnom postrojenju) u Natanzu i Fordu", kazao je Salehi.

Iran je ranije proizvodio oko 450 grama slabo obogaćenog uranijuma dnevno.

Teheran sada obogaćuje uranijum do nivoa od 4,5 odsto, što je i dalje daleko od nivoa od 90 odsto, potrebnog za proizvodnju nuklearnog oružja.

Iran je u julu probio ograničenja i zaliha slabo obogaćenog uranijuma i nivoa obogaćivanja, postavljena međunarodnim nuklearnim sporazumom Irana i velikih sila iz 2015. godine.

Pošto su SAD jednostrano napustile taj sporazum pre više od godinu dana i uvele oštre sankcije Iranu, Teheran je kršenje sporazuma želeo da izvrši pritisak na preostale potpisnice da predlože ekonomske podsticaje koji bi efikasno ublažili američke sankcije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.