Iranski tanker napustiće Gibralatar sutra ili preksutra, uprkos američkom pritisku

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Avg.2019, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranski tanker napustiće Gibralatar sutra ili preksutra, uprkos američkom pritisku

Pomorski posrednik za iranski tanker Ričard De la Roza, koji je zadržan u Gibraltaru, izjavio je danas da je brod spreman da napusti Gibraltar danas ili sutra, bez obzira na američke pokušaje da ga u poslednjem trenutku ponovo zaplene.

De la Roza, direktor kompanije Atrašip koja je sređivala papire za taj tanker u ovoj britanskoj prekomorskoj teritoriji, izjavio je da on može da isplovi u narednih "24 do 48 časova", odnosno kada nova posada, koja je u Gibraltaru, preuzme >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << svoje dužnosti na brodu.

"Brod prolazi kroz neke logističke promene koje su uslovile kašnjenje njegovog polaska", izjavio je on Asošijetit presu. s. Njegova izjava došla je dan nakon što su SAD izdale nalog za zadržavanje ovog tankera zbog kršenja sankcija koje su SAD uvele Iranu. Međutim, nije jasno da li to može da se završi u roku od 24 sata, jer vlasti Gibraltara ističu da svaki takav nalog mora da prođe kroz lokalnu sudsku proceduru.

De la Roza je rekao da je nova posada sačinjena od Indijaca i Ukrajinaca, da ih je iznajmio indijski menadžer broda koji još nije obavešten o destinaciji na koju će se uputiti tanker. Tanker koji nosi 2,1 milion barela iranske sirove nafte, bio je zadržan oko mesec dana u Gibraltaru pod optužbom da, navodno, pokušava da krši sankcije koje je EU uvela Siriji. To je izazvalo tenzije u odnosima Londona i Teherana i dovelo do iranske zaplene britanskog tankera u Oruskom prolazu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.