Izvor: RTS, 07.Feb.2022, 11:49

Iran pred nastavak pregovora o nuklearnom sporazumu: Ukidanje američkih sankcija je "crvena linija"

Ukidanje američkih sankcija je "crvena linija" Teherana u pregovorima sa svetskim silama u Beču za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, saopštio je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Said Hatibzadeh.
Said Hatibzadeh je na konferenciji za novinare istakao da će razgovori biti nastavljeni u utorak.

"Pitanje ukidanja sankcija i beneficije koje će Iran imati, to je crvena linija Irana u pregovorima", izjavio je Hatibzadeh.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />SAD su u petak obnovile odluku o ublažavanju sankcija Teheranu, dozvoljavajući međunarodnu nuklearnu saradnju sa Iranom na projektima čiji je cilj da otežaju korišćenje iranskih lokacija za razvoj nuklearnog oružja.
"Vašington je odlučio da preduzme korak koji nema uticaja na ekonomsku situaciju u Iranu. Američka vlada bi trebalo da se vrati sporazumu i ispuni svoje obaveze", naglasio je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova.
Ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan opisao je u nedelju potez SAD kao "dobar, ali nedovoljan".
Iran je prekršio nuklearna ograničenja, reagujući na povlačenje bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa iz nuklearnog sporazuma između Teherana i šest sila i ponovno uvođenje sankcija Iranu.
Teheran i Vašington održali su osam rundi indirektnih pregovora od aprila prošle godine u Beču sa ciljem da se ponovo uspostavi nuklearni sporazum, u okviru kojeg je Iran pristao da obuzda svoj nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija koje su smanjile izvoz nafte iz te zemlje.
Pauza u razgovorima počela je 28. januara pošto su se najviši pregovarači vratili u svoje prestonice na konsultacije.
Specijalni izaslanik SAD za Iran Robert Meli izjavio je u nedelju da će se uskoro vratiti u Beč, insistirajući na tome da bi pakt još uvek mogao da oživi.  

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Za Iran uklanjanje sankcija SAD 'osnovni uslov' nuklearnih pregovora

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Feb.2022

Iran navodi da smatra da je uklanjanje sankcija Sjedinjenih Država "crvena linija" u pregovorima sa svjetskim silama kako bi se oživio nuklearni sporazum. Teheran je 2015. postigao dogovor sa svjetskim silama pod kojim se Islamska Republika obavezala da će smanjiti nuklearne aktivnosti u zamjenu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.