Iran je sada na 60 IR-6, a to je dvaput više nego ranije

Izvor: B92, 04.Nov.2019, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran je sada na "60 IR-6", a to je dvaput više nego ranije

Teheran -- Šef iranskog nuklearnog programa rekao je da Teheran sada koristi 60 naprednih centrifuga IR-6, što je u suprotnosti sa sporazumom o nuklearnom programu.

To znači da Iran sada radi sa dvostruko više naprednih centrifuga nego ranije.

Šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi objavio je ovo na državnoj televiziji povodom 40. godišnjice preuzimanja američke ambasade u Teheranu.

Centrifuga IR-6 može da proizvede obogaćeni uranijum 10 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << puta brže od prve generacije IR-1 koja je dozvoljena sporazumom.

Nuklearni sporazum ograničio je Iran na korišćenje samo 5.060 centrifuga IR-1.

Pokretanjem ovih naprednih centrifuga Iran je dodatno smanjio vremenski rok od jedne godine, koliko stručnjaci procenjuju da bi Teheranu trebalo da ima dovoljno materijala za izgradnju nuklearnog oružja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.