Inspirisao i užasavao svet - šta kažu Putin,Tramp,Maradona

Izvor: B92, 26.Nov.2016, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspirisao i užasavao svet - šta kažu Putin,Tramp,Maradona

Umro je bivši kubanski lider Fidel Kastro - harizmatični El komandante i jedan od najizuzetnijih političkih ličnosti 20. veka.

Iza sebe je ostavio legat sa pečatom poluvekovnog revolucionarnog "fidelizma".

Mnogi Kubanci još su u neverici da je Kastro umro, pošto su pre samo devet dana u medijima objavljene njegove fotografije sastanka sa predsednikom Vijetnama na kojima nije loše izgledao.

"Ovo nije rastanak, samo pozdrav", objavio je list podmlatka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Komunističke partije "Juventud Rebelde", citirajući stih iz himne kubanske revolucije "Asta sjempre".

List ga naziva "goniocem uragana" čija životna dostignuća predstavljaju "dokaz mogućeg".

List komunističke parije "Granma" ističe Kastrovu "disciplinu, lojalnost i hrabrost", dok ga radio stanica "Reloh" naziva "simbolom humanosti".

"Uvek ćemo te voleti i braniti revoluciju koju si pokrenuo", poručuje kubanski sajt "Kubadebate", prenosi BBC.

U tekstovima drugih svetskih medija iznose se oprečna mišljenja o legatu Fidela Kastra, ali mu jedno niko ne spori - da je ostavio dubok trag u istoriji.

Argentinski list "Klarin" naziva Fidela velikim revolucionarom i jednim od najvažnijih ličnosti 20. veka, a meksička "Hornada" piše da će Kastro "biti jedan od lidera koji će se najduže pamtiti i biti predmet analize".

List "El Nuevo Dijaro" iz Nikaragve konstatuje: "Divili su mu se kao revolucionarnom mitu, a bio je optuživan i kao diktator, ali čak i njegovi neprijatelji su priznavali da je harizmatičan i da je bio sposoban da rukovodi državom". "Niko ne ostaje hladan na njegovu kontroverznu ličnost", zaključuje list.

S druge strane, mnogi mediji u Zapadnoj Evropi su u izveštajima isticali da Kastro nije bio heroj.

Španski ABC kaže da je bio "prevarantski tiranin koji je služio marksizmu da bi uveo totalitarni režim koji je doveo Kubu na ivicu ekonomskog kolapsa", kao i da se sa njegovom smrću "otvara istorijska šansa za istinski politički i privredni preokret".

Italijanski "Korijere dela Sera" objavila je detaljan tekst o istoriji Kube u vreme Kastra pod naslovom "Od utopije do torture".

Nemački magazine "Štern" objavio je tekst Konrada Šilera koji navodi da je Kastro preživeo mnoge pokušaje ubistva da više nije ni verovao da će umreti.

"Velt" kaže da je Kastro prešao put od "revolucionara do disiluzioniste" i da je "njegov san u većem delu samo ostao san".

"Sada je Fidel Kastro - jedan od poslednjih političkih dinosaurusa Hladnog rata - umro", piše list.

Ruski Prvi kanal je objavio da je Kastro predstavljao simbol jedne cele ere i da je bio jedan od najupečatljivijih svetskih poltičara, bez obzira šta neko mislio o njegovoj politici.

Ruski predsednik Vladimir Putin pohvalio je Fidela Kastra, lidera kubanske revolucije koji je preminuo u petak uveče u 91. godini.

On je Fidela nazvao ga "simbolom jednog razdoblja" i "iskrenim i pouzdanim prijateljem Rusije", saopštio je Kremlj, javlja AFP.

"Ime ovog istaknutog državnika se s pravom smatra simbolom jednog razdoblja u novijoj istoriji sveta", napisao je Putin u telegramu kubanskom predsedniku i Fidelovom bratu Raulu Kastru, navodi se u saopštenju.

Bivši predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov je istakao da se kubanski lider usprotivio Americi.

“Fidel je uradio sve da razmontira kolonijalizam i da uspostavi saradnju. Fidel se usprotivio američkoj blokadi i neverovatnom ličnom pritisku, ojačao je svoju državu i utabao put ka slobodnom razvoju“, rekao je Gorbačov.

Ruska "Rusija 1" konstatuje da je "harizmatični Fidel Kastro postao simbol protivljenja američkom imperijalizmu".

"Do poslednjeg dana Fidel Kastro se borio da bi osigurao da i posle njegove smrti Kuba ostane verna njegovim idealima socijalne pravde".

Sirijski predsednik Bašar el Asad, čiji je režim na meti američkih sankcija, izjavio je da je kubanski vođa Fidel Kastro bio "legendarna figura otpora" protiv SAD, koji se takodje suočavao sa američkim sankcijama uvedenim Kubi.

"Veliki vodja Fidel Kastro je decenijama vodio borbu s narodom i sa svojom zemljom protiv imperijalizma i hegemonije", naveo je Asad u telegramu saučešća Fidelovom bratu Raulu Kastru.

Asad je dodao da je Kastrov otpor bio legendaran i inspirisao je druge narode i zemlje širom sveta.

Sirija i Kuba imaju dobre odnose decenijama. Bašarov otac, Hafez al Asad posetio je Kubu 1979. godine kada se sastao s Fidelom Kastrom.

Alžirska tv stanica je navela da je Kastro bio humanista i podsetila da se on poslednji put pojavio na televiziji tokom posete alžirskog premijera Havani.

Al Džazira je objavila prilog u kome ocenjuje da se kontroverze oko Fidela Kastra nikada neće okončati, pa čak ni posle njegove smrti.

Kineski "Global tajms" piše: "Tokom i posle Hladnog rada, SAD su pokretale ratove protiv manjih i slabijih zemalja u Latinskoj Americi i ostatku sveta. Amerika je svrgla režime mnogih zemalja, ali ne i Kube… Na kraju, administracija Baraka Obame je pružila grančicu mira i bilateralni odnosi su obnovljeni. To je dokaz da je Kastro jedan izvanredan strateg".

Predsednik Kine Si Đinping rekao je da će preminuli kubanski lider Fidel Kastro živeti zauvek i da je kineski narod izgubio iskrenog prijatelja.

"Gardijan" ističe da nijedna ulica na Kubi ne nosi ime Fidela Kastra, niti je podignut spomenik u njegovu čast, ali njemu nije bila ni potrebna takva vrsta priznanja, piše Gardijan.

Predsednik SAD Barak Obama saopštio je da će istorija pokazati i proceniti ogroman uticaj preminulog kubanskog predsednika Fidela Kastra na Kubu i svet, prenose agencije.

On je u poruci, u kojoj je izjavio saučešće Kastrovoj porodici, kazao da u ovom trenutku Amerika pruža ruku prijateljstva kubanskom narodu.

"Za vreme mog mandata, radio sam na ostavljanju prošlosti za nama i stvaranju budućnosti u kojoj odnosi dve države nisu definisane razlikama, već stvarima koje delimo kao komšije i prijatelji", rekao je Obama.

Prema njegovim rečima, prethodnih šest decenija odnose SAD i Kube obeležile su nesloga i duboka politička neslaganja, ali da to treba ostaviti "u prošlosti".

"Kubanski narod mora da zna da im je Amerika prijatelj i partner"", zaključio je Obama u saopštenju.

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp je preminulog Fidela Kastra nazvao "brutalnim diktatorom koji je ugnjetavao svoj narod skoro šest decenija".

Rojters navodi da je Tramp u saopštenju naveo da se nada, "iako Kuba ostaje totalitarno ostrvo", da će Kastrova smrt obeležiti "sklanjanje od strahota koje su predugo trpljene, a ka budućnosti u kojoj će divni kubanski narod konačno živeti u slobodi koja tako zaslužuje"

U prvoj reakciji na vest o smrti Kastra Tramp je napisao na Tviteru samo "Fidel Kastro je mrtav!", bez daljeg elaboriranja.

Američki državni sekretar Džon Keri uputio je danas saučešće kubanskom narodu zbog smrti revolucionarnog vodje Fidela Kastra.

"SAD potvrdjuju svoju podršku produbljivanju našeg zajedničkog angažovanja sa kubanskim narodom sada i u narednim godinama", naveo je Keri u saopštenju, prenosi Rojters.

On je dodao da, kako su dve zemlje krenule napred u procesu normalizacije odnosa, to bi trebalo da bude učinjeno "s iskrenom željom da se ne ignoriše istorija, već da se ispisuje nova i bolja budućnost dvaju naroda".

Legendarni argentinski fudbaler Dijego Maradona izjavio je da Fidel Kastro je bio "najveći" i njemu kao drugi otac reagujući na vest o smrti oca Kubanske revolucije.

"Ovo je užasan dan za mene. Javljeno mi je da je preminuo onaj koji je bio najveći, bez ikakve sumnje. Fidel Kastro je umro. Izuzetno sam tužan, jer za mene bio kao drugi otac", rekao je Maradona

Fidel Kastro je zaslužan za besplatno školovanje i medicinsku zaštitu, a karipsko ostrvo je pretvorio u ekonomsku, političku i društvenu laboratoriju, što je istovremeno intrigriralo, inspirisalo i užasavalo svet, navodi britanski list.

Kubanci će se 29. novembra na Trgu Revolucije u Havani oprostiti od bivšeg lidera koji je umro u 90. godini. Proglašena je devetodnevna žalost, biće kremiran, a njegovi ostaci će biti sahranjeni 4. decembra u istorijskom jugoistočcnom gradu Santjago de Kuba.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kažu o Kastru: Inspirisao i užasavao svet

Izvor: OkRadio.rs, 26.Nov.2016

Umro je bivši kubanski lider Fidel Kastro - harizmatični El komandante i jedan od najizuzetnijih političkih ličnosti 20. veka. Iza sebe je ostavio legat sa pečatom poluvekovnog revolucionarnog "fidelizma". Mnogi Kubanci još su u neverici da je Kastro umro, pošto su pre samo devet dana u medijima...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.