Indijska vlada odobrila memorandum o saradnji sa Rusijom u kosmičkoj sferi

Izvor: Vostok.rs, 07.Dec.2018, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indijska vlada odobrila memorandum o saradnji sa Rusijom u kosmičkoj sferi

Indijska vlada, na čijem čelu je premijer Narendra Modi, usvojila je memorandum o razumevanju sa Ruskom Federacijom o zajedničkim aktivnostima u okviru pilotiranom kosmičkom programu, saopštila je služba za medije indijske vlade. "Potpisivanjem dokumenta će se unaprediti saradnja Indije i Rusije, a takođe će se dati podstrek razvoju tehnologija i naprednih sistema neophodnih za implementaciju pilotiranog kosmičkog programa - kao što su zaštita od zračenja, sistemi za održavanje života, komandni moduli, sistemi za pristajanje, kosmička odela, obuka astronauta", navodi se u saopštenju.
Memorandum će omogućiti Indiji i Rusiji da razviju zajedničke aktivnosti na polju primene kosmičkih tehnologija "u korist čovečanstva", navodi se u saopštenju. U avgustu ove godine indijski premijer Narendra Modi najavio je da će zemlja samostalno poslati posadu u kosmos do 2022. godine, kada će Indija proslaviti 75 godina nezavisnosti. Kosmička letelica je već dobila naziv "Gaganjan", što znači "nebeski brod". Prema rezultatima posete ruskog predsednika Vladimira Putina Nju Delhiju u oktobru, Modi je rekao da računa na rusku pomoć u ovoj stvari. Ranije je indijski ambasador u Rusiji Bala Venkateš Varma rekao za RIA Novosti da će praktični rad Nju Delija i Moskve u pripremi za pokretanje prve pilotirane misije početi 2019. godine.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.