Indijci na granici uhvatili goluba sa šifrovanom porukom

Izvor: RTS, 27.Maj.2020, 19:12

Indijci na granici uhvatili goluba sa "šifrovanom porukom"

Meštani sela u blizini indijsko-pakistanske granice u oblasti Džamu i Kašmir uhvatili su goluba sa kodiranim prstenom zakačenim za stopalo.
Golub, obojen u ružičasto, uhvaćen je u nedelju uveče kod sela Manijari, pošto je navodno doleteo sa druge strane granice, navodi Times of India.

"Ne znamo odakle je ptica. Meštani sa naše strane zarobili su je pored naše ograde. Pronašli >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << smo prsten koji je zakačen za stopalo, na kojem su napisani neki brojevi", rekla je Šajilendra Kumar Misra iz policije.
Dodala je da je u toku istraga.
"Golub, za koga se sumnja da je u Pakistanu obučen za špijuniranje, ima prsten sa slovima i brojevima na njemu", rekao je policijski izvor.
Iako ptice nemaju granice i mnoge ih prelaze tokom migracija, izvor je primetio da kodirani prsten na telu zarobljenih golubova izaziva zabrinutost, jer ptice selice nemaju takve prstenove.
Sumnjivi golubovi hvatani i ranije To nije prvi put da je golub koji nosi kodove zarobljen u blizini međunarodne granice.
Baloni i golubovi, koji nose zbunjujuće poruke, oblik su "psihološke operacije" koju Pakistan sprovodi u selima duž granice u Džamu i Kašmiru, navodi indijski list.
Kašmir, koji ima većinsku muslimansku populaciju, odavno je kamen spoticanja između Indije i Pakistana, budući da obe zemlje polažu pravo na tu teritoriju.
Oblast se nalazi na zapadnom delu Himalajskog masiva i na 1.700 metara nadmorske visine, u graničnom pojasu Indije, Pakistana i Kine. Tako je i podeljen, ali zbog nepriznavanja, Kašmir je ostao sporna oblast.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.