Inckova odluka o kažnjavanju za „negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca“ ujedinila političke stranke Republike Srpske

Izvor: Vostok.rs, 27.Jul.2021, 08:20

Inckova odluka o kažnjavanju za „negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca“ ujedinila političke stranke Republike Srpske

Od sutra predstavnici Republike Srpske ne učestvuju u radu i odlučivanju u zajedničkim institucijama BiH. Sednicu je sazvao predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović koji je istakao da je na sastanku rasprava bila veoma konstruktivna i da je doneseno nekoliko zajedničkih zaključaka. Doneseno nekoliko zaključaka • Politički predstavnici iz Republike Srpske odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju ih neprihvatljivim i ništavnim. • Smatramo da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH - Predsedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Savetu ministara. • Odbacuje se svako nametanje na nivou BiH i ne postoji legalni visoki predstavnik jer nije izabran u skladu sa procedurama i odbacuje se saradnja s njim. • Na sastanku je bilo reči i o drugim aktivnostima koje će biti u narednom periodu. Ovo je proces koji je počeo i koji će trajati. • Preko poslaničkih klubova biće upućena dva zakona vezana za ovu tematiku, a reč je o krivičnim zakonima. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da niovu BiH neće učestvovati u odlučivanju dok se sve ovo ne anulira. Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su dva zakonska rešenja koja će biti upućena u parlamentarnu proceduru izuzetno važna i da su rezultat današnjeg dogovora predsednika svih parlamentarnih stranaka sa sedištem u Republici Srpskoj. Lider PDP-a Branislav Borenović istakao je da se ova situacija može prevazići ako bude političke volje i da srpski predstavnici neće učestvovati u radu u zajedničkim institucijama. "Od večeras predstavnici Republici Srpske neće učestvovati u radu zajedničkih institucija", naglasio je Borenović Predsednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da je potpuno jasno da nikada više predstavnici Republike Srpske neće prihvatiti nametnute odluke visokog predstavnika. Predsednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, istakao je da je na današnjem sastanku lidera parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj pokazano neviđeno jedinstvo lidera političkih stranaka. Lider Socijalističke partije Petar Đokić, istakao je da će politički predstavnici iz Republike Srpske braniti legitimitet Republike. Darko Banjac predsednik NPS-a naglasio je da se neće prihvatiti nikakve odluke i nametnuta rešenja. Predsednik SPS-a, Goran Selak, istakao je da su politički predstavnici jedinstveni u odbrani Republike Srpske i da oko toga nema nikakvog spora. Predsednik DNS-a, Nenad Nešić, istakao je da je sretan što su pokazali da je Republika Srpska iznad stranačkih interesa.   Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno podneo ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Čubrilović: Predvodnici nacističke ideologije čine sve da revidiraju istoriju

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jul.2021

KOZARSKA DUBICA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da mnogi danas čine sve da revidiraju istoriju i da slobodarski srpski narod, koji je bio žrtva istinskog genocida, proglase genocidnim.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.