IRMA STIŽE, FLORIDA STRAHUJE Uragan donosi štetu od 200 MILIJARDI I 2.800 ŽRTAVA

Izvor: Blic, 08.Sep.2017, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IRMA STIŽE, FLORIDA STRAHUJE Uragan donosi štetu od 200 MILIJARDI I 2.800 ŽRTAVA

Iako je nakon dva puna dana napokon oslabio sa uragana kategorije pet na uragan kategorije četiri, Irma i dalje uništava sve pred sobom. Najjači uragan ikad zabeležen iznad Atlantskog okeana trenutno je udario na ostrva Tursk i Kejkos na kojima živi nešto više od 20.000 ljudi.

Džon Friman građane je pozvao da "ostanu u skloništima jer su nekoliko sledećih sati prepušteni sami sebi".

Srećom, Irma nije pogodila siromašni Haiti, devastiran potresom i poplavama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u poslednjih deset godina, ali zato će južni deo njenog obruča proći severnim i centralnim delom Kube u kojoj je u toku evakuacija više od 50.000 turista, a proglašena je i maksimalna uzbuna. Dominikanska Republika je u četvrtak uveče takođe doživela vetar od 285 km/h i jaku kišu što je nateralo na evakuaciju 19.000 osoba.

No, ono čega se svi najviše boje jeste direktni udar Irme na Floridu gde bi kao uragan četvrte kategorije, s brzinom vetra do 280 km/h trebalo da stigne u subotu uvečer po lokalnom vremenu. Nakon Floride, Irma će udariti na savezne države Džordžiju i Južnu Karolinu, prema predviđanjima američkog centra za uragane koji predviđa plimni talas od osam metara te najavljuje "opasnost od smrtonosnih poplava" tokom sledećih 36 sati, piše Jutarnji list.

Dva su glavna razloga zašto se na Floridi, ali i ostatku SAD-a, toliko boje Irme. Prvo, ide gotovo direktnom putanjom prema južnom i centralnom delu poluostrva, a ne čini se da će dodatno pasti u snazi. Drugo, reč je o vrlo gusto naseljenom području, na kojem je proteklih decenija niklo more novih zgrada. U poređenju sa 1990. godinom, u centralnoj i južnoj Floridi živi gotovo šest miliona ljudi više.

Brad Plumer u podacima iscrpnom tekstu za "Njujork tajms", poslednji put kada je uragan pete kategorije udario na obalu Floride, a to je bio Endru 1992. godine, poginulo je 65 osoba, uništeno je 63.000 domova, a šteta je procenjena na 26,5 milijardi dolara. Prema osiguravajućoj firmi "Svis Re" isti uragan danas bi izazvao štetu veću od 100 milijardi dolara.

Prema procenama te firme, ako bi uragan poput onog iz 1926. danas direktno pogodio Majamai i Majami Bič, a Irma se trenutno nalazi na toj putanji, mogao bi uzrokovati štetu u iznosu od 200 milijardi dolara (od toga 80 milijardi dolara imovine koja nije osigurana), što je više od uragana Katrine koji je 2005. opustošio Luzijanu i naneo oko 160 milijardi dolara štete (prilagođeno na inflaciju), uz tragični gubitak od 2.800 ljudskih života.

Bio bi to značajan udarac čak i za prvu ekonomsku silu sveta, naročito u kontekstu devastacije koju su izazvale poplave uragana Harviu široj okolini Hjustona i ostatku Teksasa. Neki procenjuju da bi konačna šteta koju je Harvi izazvao mogla da iznosi oko 180 milijardi dolara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.