IAEA: Iran nastavlja da obogaćuje uranijum i blokira pristup nekim lokacijama

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Jun.2020, 21:40

IAEA: Iran nastavlja da obogaćuje uranijum i blokira pristup nekim lokacijama

Iran nastavlja da obogaćuje uranijum, čije su rezerve skoro osam puta veće od ograničenja međunarodnim sporazumom iz 2015. godine, i već mesecima inspektorima ne dozvoljava pristup dvema lokacijama, saopštila je večeras Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sa sedištem u Beču.

U izveštaju o nuklearnim aktivnostima Irana, IAEA navodi da je ta zemlja do 20. maja obogatila 1.571,6 kilograma uranijuma, dok je dozvoljena granica 202,8 kilograma.

Ta granica >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je predviđena sporazumom o nuklearnom programu koji su 2015. godine potpisali Iran i šest velikih sila, i iz kojeg su 2019. istupile SAD.

U prethodnom izveštaju agencije se pominje zaliha od 1.020,9 kilograma obogaćenog uranijuma.

Iran je takođe povećao postotak obogaćivanja uranijuma na 4,5 odsto, dok je predviđena granica 3,67 odsto.

IAEA takođe je ukazala da njeni inspektori već četiri meseca traže da posete dve lokacije vezane za nuklearni program, ali Iran odbija da im dozvoli pristup.

Teheran je 5. januara ove godine saopštio da dodatno smanjuje svoje obaveze prema međunarodnom nuklearnom sporazumu kao odgovor na američko istupanje iz dogovora i ponovno uvođenje sankcija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.