Izvor: B92, 26.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I šesta optužnica za ubistvo Dinka

Istanbul -- Turske vlasti podigle su optužnicu protiv šeste osumnjičene osobe za umešanost u ubistvo istaknutog jermenskog novinara.

Student Erhan Tunčel zvanično je danas uhapšen, posle četvorodnevnog pritvora, zbog optužbe da je podsticao ubistvo Hranta Dinka, saopšteno je iz policije. Sedmi osumnjičeni, koji je bio pritvoren zajedno sa Tunčelom, pušten je bez podizanja optužnice.

Ostalih petoro osumnjičneih, uključujući i Ogina Samastanda Jasina Hajala, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji se tereti da je pucao u Dinka, optuženi su u sredu.

Nadležni su pokrenuli odvojenu istragu o Hajalu jer je pretio nobelovcu Orhanu Pamuku, koji je, kao i Dink, javno govorio o ubistvima Jermena, saopštila je policija.

Hajal je vikao: "Orhane Pamuku, budi pametan! Budi pametan!", dok je uvođen u sudnicu u Istanbulu, sa lisicama na rukama. Nova istraga mogla bi da rezultira optužnicom protiv Hajala, ako se zaključi da te reči predstavljaju pretnju turskom nobelovcu.

Dink, koji je javno govorio o masovnim ubistvima Jermena početkom 20. veka, ubijen je ispred redakcije svojih novina "Agon" pre nedelju dana.

Njemu je više puta suđeno zbog optužbi da je "vređao Turke", što je prekršaj po turskim zakonima.

Pamuku, prošlogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade za književnost, takođe je suđeno u Turskoj zbog njegovih izjava o ubistvima Jermena. On je, zbog tih izjava, bio optužen za izdaju, ali je slučaj obustavljen iz tehničkih razloga.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.