I mediji raspiruju međuetničke strasti

Izvor: NaDlanu.com, 20.Mar.2012, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I mediji raspiruju međuetničke strasti

"Trojica Albanaca prebili Makedonca", "Makedonci polomili izloge Albancima u naselju Saraj","Pretučen 65-godišnjak makedonske nacionalnosti", "Makedonci spalili drveni most koji spaja albansko naselje sa drugim delom Skoplja"...

SKOPLJE, 20. marta 2012. (Beta) - Ovo su samo neki od naslova koji su se povodom serije međuetničkih incidenata u Makedoniji proteklih dana mogli pročitati u medijima. U zavisnosti od toga da li je reč o mediju na albanskom ili na makedonskom jeziku, po nacionalnosti su bile podeljene i vesti.Urednici najuticajnijih medija generalno smatraju da su objektivno obaveštavali javnost na osnovu informacija koje su dobijali od Ministarstva unutrašnjih poslova. Ministartvo je, medjutim, prvi put u saopštenjima o međuetničkim incidentima, pored inicijala žrtve ili napadača, stavljalo i nacionalni predznak."Mi smo u Kanalu pet pokušavali da izbegnemo sve to, ali nismo mogli ostaviti po strani saopštenja MUP-a, pa smo ih objavljivali onako kako su dolazila ili smo koristili zvanične izjave ministarstva", kaže Lidija Bogatinova, glavna i odgovorna urednica nacionalne privatne televizije Kanal 5 koja je često u naslovima vesti na internet portalu ili na televiziji navodila nacionalnu pripadnost učesnika u incidentima.Urednik televizije na albanskom jeziku Alsat M, Muhamed Zekiri smatra da su neki mediji zloupotrebljavali incidente pa su podgrevali i podsticali napetost, umesto da je smiriju. Ipak i Zekiri najviše za to optužuje policiju i informacije koje su odatle dolazile.Do sada, međutim, nije izrečena niti jedna kazna zbog poziva za nasilje, podsticanje nacionalne ili verske mržnje. U Zakonu o radio-difuziji predvidjene su novčane kazne, ali i zabrana emitovanja programa na tri meseca.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.