Hrvatski mediji: Izbeglička kriza eskalira

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Sep.2015, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski mediji: Izbeglička kriza eskalira

Izbeglička kriza u Hrvatskoj eskalira, pošto je u tu zemlju, prema podacima MUP-a, do danas u podne ušlo 7.300 migranata, a svi prihvatni centri su puni, javljaju hrvatski mediji.

Situacija je po podne izmakla kontroli u Tovarniku, gde su izbeglice u jednom trenutku probile policijski kordon koji je obezbeđivao normalan ulazak u autobuse, i krenuli dalje peške, pa policija nije imala izbora nego da ih propustiti.

Izbeglice sada ulaze u Hrvatsku i preko graničnih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prelaza Bajakovo, Batina i Ilok. Među njima ima dosta žena i dece, a mnogima je pozlilo, pa je jedan čovek podvrgnut reanimaciji.

"Haos u Tovarniku", jedan je od naslova hrvatskih medija, a o situaciji u tom mestu na granici prema Srbiji svedoče i fotografije i video zapisi koji su objavljeni na hrvatskim sajtovima.

Vukovarsko-sremski župan Božo Galić izjavio je da se na istoku Hrvatske događa humanitarna katastrofa i pozvao vladu da osnuje krizni centar sa sedištem u Tovarniku.

Hrvatski crveni krst dočekuje izbeglice i deli im hranu i pomoć, a oni se smeštaju u registracione centre u Ježevu, Dugavama u Zagrebu, Kutini, Sisku i Tovarniku.

Tokom popodneva, grupa od oko 200 migranata došla je na mađarsku granicu, u mestu Luc, kod Belog Manastira.

Kao prenose hrvatski mediji, oni su se našli kod nekadašnje vojne karaule na svega dvadesetak metara od granice.

Novinarima koji su se našli tamo kazali su da ne znaju što tamo rade niti gde da krenu, a onda se ođednom s druge strane granice pojavila mađarska policija, dok je vazdušni prostor Mađarske nadletao policijski helikopter.

Nakon dva do tri sata koliko su proveli na tom prostoru imigranti su se povukli, a hrvatska policija ih je odvezla u smeru Čepina, gde je za njih organiziran privremeni prihvat.

Manja grupa izbeglica, koja je iz Tovarnika prebačena u Zagreb, po podne se pojavila na granici sa Slovenijom, a uskoro bi ih moglo biti i više, objavili su popodne slovenski mediji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.