Hongkong: Posle sukoba, na aerodromu se situacija smirila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2019, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hongkong: Posle sukoba, na aerodromu se situacija smirila

Na aerodromu u Hongkongu situacija se večeras smirila nakon kratkotrajnog sukoba policije i antivladinih demonstranata.

Najveći broj demonstranata napustio je aerodrom nakon sukoba sa policijom, javio je AP. Oni su saopštili da planiraju da se tu vrate sutra ujutru.

Nešto ranije došlo je do sukoba demonstranata i policije, koja je ušla na terminal gde je zbog protesta paralisan rad u ovoj frekventnoj vazdušnoj luci već dva dana.

Policajci su koristili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biber sprej u pokušaju da rasteraju demonstrante koji su blokirali ulaz na terminal kolicima za prtljag.

Nekoliko ljudi policija je odvela u policijski kombi na aerodromu.

Demonstranti su, sa druge strane, uhvatili dve osobe zbog sumnje da su prikriveni agenti, prenosi AP.

Tokom dana letovi su na kratko obavljani da bi potom svi preostali bili otkazani, a liderka Hongkonga Keri Lam je upozorila da su demonstranti skrenuli situaciju "na stazu bez povratka".

Blokada aerodroma i protesti koji traju od juna organizovani su zbog toga što mnogi stanovnici Hongkonga vide sve veću eroziju sloboda koje su im obećane 1997, kada je Kina pod vođstvom Komunističke partije preuzela tu teritoriju, koja je nekada bila britanska kolonija, piše AP.

Te sumnje podstiču proteste, koji su izgrađeni na prethodnom opozicionom pokretu, koji je paralisao veći deo grada tokom sedam nedelja 2014. godine.

Taj pokret je na kraju izbledeo, a njegovi čelnici su u zatvoru zbog optužbi za uznemiravanje javnosti, navodi AP.

Centralna vlada u Pekingu okarakterisala je trenutni protestni pokret kao nešto što se približava "terorizmu" i predstavlja "egzistencijalnu pretnju" lokalnom stanovništvu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VELIKI NEREDI NA AERODROMU U HONGKONGU: Policija razbijala barikade i biber-sprejem nasrnula na demonstrante (VIDEO)

Izvor: Kurir, 13.Avg.2019

Na aerodromu u Hongkongu sukobili su se demonstranti i policija, koja je ušla na terminal gde je zbog protesta paralisan rad u ovoj frekventnoj vazdušnoj luci već dva dana.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.