Hilari Klinton: Svaki dan se pitam zašto sam izgubila

Izvor: N1 televizija, 12.Sep.2017, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hilari Klinton: Svaki dan se pitam zašto sam izgubila

Hilari Klinton, koju je pre deset meseci na predsedničkim izborima u Americi porazio Donald Tramp, ove nedelje je objavila u SAD ličnu priču o svom porazu, u kojoj preuzima deo odgovornosti, ali odbija da oslobodi odgovornosti spoljne faktore, pre svega FBI, Rusiju i američke >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << medije.

Bivša demokratska predsednička kandidatkinja koja u oktobru puni 70 godina, ne štedi reči o nasledniku Baraka Obame u Beloj kući koga naziva "lažovom", "seksistom", nedostojnim i nesposobnim. Rekla je da se zabezeknula kada je čula nedavno kako objašnjava da severnokorejski problem "nije tako jednostavan".

Hilari Klinton je ispričala o "šoku" koji je doživela u noći 8. novembra 2016. u svojoj hotelskoj sobi u Njujorku, i osećaj "praznine", i "tuge" koji je obuzeo i nije napuštao nedeljama.

Odbila je antidepresive i psihoanalitičare, poverava se da je našla utočište u svojoj porodici, u alternativnoj tehnici disanja njenog profesora joge, i u šardoneu.

 "Nije prošao ni jedan dan od 8. novembra 2016. da sebi nisam postavila pitanje: zašto sam izgubila? Nekad mi je teško da se skoncentrišem na nešto drugo", napisala je Klinton, osoba koja je četvrt veka sledila stav da nikad ne treba pokazivati svoje slabosti u javnosti.

Izlazak knjige "What Happened" biće praćeno promotivnom turnejom u SAD i Kanadi, u Njujorku će biti promocija, zatim brojni intervjui i 15 plaćenih konferencija do decembra.

U intervju za današnje izdanje dnevnika USA Todej, Klinton je rekla da je uverena da je Trampov Tim dobio pomoć od Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina.

"Sigurno je bilo kontakata, i sigurno neka vrsta sporazuma", rekla je ona.

Na svakom intervjuu Klinton ponavlja da je korišćenje ličnog imejla dok je bila šefica diplomatije SAD bila "glupa greška", što je i ponovila danas na radiju NPR.

Knjiga se kreće od tragikomičnog, kao što je prikaz inauguracije Donalda Trampa kojoj je prisustvovala kao bivša prva dama, do ličnog i poliltičkog.

Ona kritikuje svog bivšeg rivala u unutarpartijskoj trci za demokratsku predsedničku nominaciju Bernija Sandersa, i odbacuje kritike s levog krila demokrata o njenoj strategiji tokom kampanje.

Pre svega posvećuje brojne stranice u nabrajanju faktora koji su doprineli njenom porazu - želja za promenom, odbacivanje nje kao ličnosti, mizoginija i osećaj ekonomske neizvesnosti dela bele populacije.

Medjutim, po njenom mišljenju Donald Tramp je takodje iskoristio "rasnu i kulturnu bojazan" belaca.

  "Jedan broj tih birača strahovali su da obojeni ljudi, pre svega Crnci, Meksikanci i muslimani, prete njihovom načinu života".

Svi ti faktori, medjutim, nisu bili dovoljni da objasne poraz, a sve do kraja ankete su pokazivale da ona vodi.

Klinton je uverena, navodeći analizu vebsajta FiveThirtyEight.com, da je intervencija direktora FBI-ja Džejmsa Komija, 11 dana pred izbore, pomerila delić birača u nekim ključnim državama ka Donaldu Trampu, što je bilo dovoljno da mu obezbedi pobedu. Komi je iznenada ponovo otvorio istragu o njenim imejlovima, i onda je zatvorio dva dana pre izbora.

Kombinovano sa internim porukama koje je hakovala Rusija i objavio Vikiliks, ponovo otvaranje tog spornog pitanja bilo je poražavajuće, a to je po njenom mišljenju još više pojačano preuveličanom opsesijom političkih novinara tim pitanjem.

"Njihov pravi problem je da ne mogu da podnesu pomisao da se suoče sa sopstvenom odgovornošću u izboru Trampa", rekla je Klinton govoreći o medijima.

Što se tiče daljih koraka ona je rekla da ne namerava da se ponovo kandiduje.

"Ali neću se ni duriti ni nestati. Učiniću sve da podržim demokratske kandidate", rekla je ona.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.