Hezbolah: Saudijska Arabija objavila rat Libanu

Izvor: N1 televizija, 10.Nov.2017, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hezbolah: Saudijska Arabija objavila rat Libanu

Lider libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah izjavio je da je Saudijska Arabija "objavila rat Libanu" i da je libanski premijer Saad Hariri "pritvoren" u Rijadu.

On je takođe rekao da Saudijska Arabija "huška Izrael da napadne Liban", preneli su izraelski mediji izveštaje svetskih agencija.   Nasralah je, međutim, dodao da izraelski rat protiv Libana nije izgledan, ali je upozorio Izrael "protiv svakog pokušaja da iskoristi situaciju".

U izjavi preko televizije, Nasralah >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je ocenio da je Harijeva ostavka prošle subote bila "saudijsko mešanje bez presedana" u libansku politiku i pozvao Haririja da se vrati u Liban.

On smatra da je Vlada Libana legitimna i da nije podnela ostavku.

Nasralah je rekao da je Haririjeva "iznuđena ostavka neustavna jer je podneta pod prinudom".

Vođa proiranskog šiitskog Hezbolaha je najavio da će Saudijska Arabija propasti u Libanu, kao što je bilo drugde u regionu, i ukazao da njegova organizacija pažljivo posmatra svaki pokušaj Izraela da iskoristi krizu i započne neprijateljstva u Libanu.

On ipak smatra da je Izrael oprezan i da ne veruje da će preduzeti takav potez, što se tumači i kao njegov pokušaj da smiri nervozu stanovništva posle nesporazuma s Saudijskom Arabijom.

Hariri na dan ostavke osudio Iran i Hezbolah

Na Haririjevu ostavku podnetu prošle subote, gleda se kao na potez Rijada da rivalstvo s Iranom prenese u Liban.

Neki strahuju da će napetost utrti put Izraelu da napadne Hezbolah protiv koga je ranije ratovao.

Nasralah kaže da Izrael ne bi trebalo da misli da je njegova organizacija u nevolji.

"Danas smo samouvereniji i osećamo se jači suočeni sa svakom pretnjom," rekao je on.

Hariri je na dan ostavke osudio Iran i proiranski Hezbolah da se mešaju u region.

Saudijska Arabija smatra Hezbolah produženom rukom Irana u vreme sve većeg rivalstva između dve regionalne sunitske i šiitske sile.   Rijad traži da nova libanska Vlada bude bez Hezbolaha.

U međuvremenu i Haririjeva partija traži da se on odmah vrati kući, što nagoveštava da smatraju da ga Saudijci ipak drže protiv njegove volje.

Hariri tvrdi da nije zatvorenik Rijada

Zvaničnik u kabinetu predsednika Francuske Emanuela Makrona je rekao da je Hariri obavestio strane ambasadore da nije zatočenik Saudijske Arbije gde je ostao posle podnošenja ostavke.

Francuski i američki ambasadori u toj zemlji sastali su se s Haririjem koji je rekao da on nije zatvorenik i da je to isto rekao saudijski princ prestolonaslednik, izjavio je taj Makronov zvaničnik.

Makron je sinoć bio u iznenadnoj poseti Sazdijskoj Arabiji i s princom-prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom razgovarao o rastućim tenzijama između te kraljevine i Libana, bivšeg francuskog protektorata.

Zvaničnik je rekao da Hariri nije tražio da vidi Makrona i da francuski zvaničnici nemaju nikakve specifične signale da je život libanskog premijera u opasnosti. Prethodno je šef francuske diplomatije Žan-Iv Drijan izjavio za Radio Evropu-1 da Haririja ne drže kao zatočenika "prema saznanju" Francuske, kako je rekao.

On je takođe pomenuo da je Hariri početkom ove nedelje putovao iz Saudijske Arabije u Ujedinjene Arapske Emirate.

Stranci beže iz Libana  

Desetine građana arapskih zemalja Zaliva počele su da napuštaju Liban, što su im njihove vlade naredile. Muškarci, žene i deca iz Saudijske Arabije, Kuvajta i Bahreina odlaze iz Libana preko Međunarodnog aerodroma Rafik Hairiri u Bejrutu, pošto su te države i Ujedinjeni Arapski Emirati naredili građanima da ga napuste.

Taj potez je prva konkrektna akcija protiv Libana od kako je saudijska vlada zapretila Bejrutu.

Jedan libanski zvaničnik ocenio za agenciju AP da je "neprihvatljiv" način na koji je premijer Saad Hariri podneo ostavku. To je libanski predsednik Mišelu Aun danas u predsedničkoj palati preneo saudijskom otpravniku poslova u Bejrutu Validu al-Bukariju.

Hariri je šokirao svoju zemlju prošle subotu, kada je u televizijskom obraćanju iz Saudijske Arabije rekao da podnosi ostavku.

Predsednik Libana je odbio da prihvati ostavku dok se Hariri ne vrati u zemlju i ne objasni okolnosti svoje odluke da se prouče nakon godinu dana koliko je trajala koaliciona vlada.

Aun se sastao sa stranim ambasadorima uključujui Al-Bukarija da razgovora o ostavci i narednim koracima.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hezbolah: Saudijska Arabija objavila rat, premijer pritvoren u Rijadu

Izvor: Vesti-online.com, 10.Nov.2017

Lider libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah izjavio je da je Saudijska Arabija "objavila rat Libanu" i da je libanski premijer "pritvoren" u Rijadu...On je takođe rekao da Saudijska Arabija "huška Izrael da napadne Liban", preneli su izraelski mediji izveštaje svetskih agencija. Nasralah je, međutim,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.