Hamas: Protesti u Gazi ograničeni, pružena šansa diplomatiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Nov.2018, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamas: Protesti u Gazi ograničeni, pružena šansa diplomatiji

Lideri palestinskog Hamasa koji vlada pojasom Gaze smanjili su intenzitet protesta na granici s Izraelom, a Egipat je pojačao napore na obnovi zatišja, te je ovaj petak, sa sedam ranjenih osoba, bio najmirniji dan od početka demonstracija krajem marta.

Svega nekoliko hiljada Palestinaca demonstriralo je danas duž granice, a od izraelske vatre ranjeno je njih sedam, što je najmanji broj od početka protesta 30. marta, navodi Asošiejted pres.

Za razliku od ranijih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << protesta, danas nije bilo pokušaja probijanja granične ograde.

Lideri islamskog ekstremističkog Hamasa koji jednom nedeljno predvode demonstracije protiv izraelske i egipatske blokade te palestinske teritorije, prete da će pojačati proteste ako diplomatski napori Egipta ne urode plodom.

"Mi pratimo (egipatske) napore i testiramo (izraelsku) okupaciju. Ako ukidanje opsade zakasni, iskusićete tokom zime ono što niste letos", zapretio je Izraelu visoki zvaničnik Hamasa Halil al-Haja.

Navodeći bezbednost kao razlog, Izrael i Egipat su 2007. uveli blokadu Gaze pošto je Hamas silom preuzeo vlast na toj teritoriji, pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu.

Egipatski posrednici danas su prvi put dovezeni na dva protestna mesta. Izaslanici egipatske obaveštajne službe mesecima odvojeno razgovaraju s Hamasom i s Izraelom.

Kairo se nada da će doprineti obnovi zatišja i pregovora o pomirenju Hamasa i Palestinske uprave na čelu s predsednikom Mahmudom Abasom, vođom Fataha, koji vlada Zapadnom obalom.

Palestinski protesti prethodnih meseci bili su nasilni. Demonstranti su palili automobilske gume kako bi koristili gust crni dim kao zaklon i bacali kamenice i zapaljive naprave na izraelske vojnike s druge strane granice.

Više od 160 Palestinaca poginulo je u tim demonstracijama, a jedan izraelski vojnik ubijen je u julu palestinskim snajperom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.