Izraelski vojnici ubili sedamnaestogodišnjeg Palestinca na granici Gaze

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2018, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelski vojnici ubili sedamnaestogodišnjeg Palestinca na granici Gaze

Palestinsko Minstarstvo zdravlja saopštilo je večeras da je jedan 17- godišnji Palestinac ubijen izraelskom vatrom za vreme protesta kraj granične ograde između pojasa Gaze i Izraela.

Kako se navodi žrtva Montaser al - Baz je pogođena u glavu i podlegla je povredama nekoliko sati kasnije u bolnici.

Izraelska vojska je rekla da je 200 demonstranata palilo gume i bacalo eksplozivne naprave ka ogradi.

Takođe je navela da su vojnici pucali na jednog demonstranta >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << koji se približio ogradi i bacio eksplozivnu napravu.

Hamas koji vlada pojasom Gaze predvodi proteste na granici od kraja marta, zahtevajući ukidanje parališuće blokade Izraela i Egipta uvedene još 2007. Ta islamska ekstremistička organizacija nedavno je smanjila proteste u nastojanju da pruži šansu naporima Egipta da posreduje prekidu vatre s Izraelom.

Izraelski vojnici su ubili 157 Palestinaca za šest meseci u tim protestima. Jedan izraelski vojnik poginuo je u julu od palestinskog snajpera.

HRW: Palestinske snage rutinski muče kritičare

Palestinska uprava na Zapadnoj obali i rivalski Hamas u pojasu Gaze redovno pritvaraju i muče kritičare i disidente, upozorila je organizacija Hjuman rajts voč (HRW).

I jedni i drugi proizvoljno pritvaraju Palestince zbog kritika vlasti, pogotovo na društvenim mrežama, među nezavisnim novinarima, na univerzitetskim kampusima i demonstracijama, navodi se u izveštaju te organizacije za ljudska prava, sa sedištem u Njujorku.

Koristeći tehnike za koje HRW kaže da su poput onih koje je Izrael primenjivao protiv Palestinaca, bezbednosne snage rutinski, "vređaju, prete, tuku i primoravaju pritvorenike da satima ostanu u bolnim stresnim položajima".

Palestinska uprava ima ograničenu samoupravu na delovima okupirane Zapadne obale na osnovu mirovnog sporazuma Oslo iz 1990-tih godina.

Izrael se povukao iz pojasa Gaze 2005, ali tu teritoriju drži pod kopnenom, pomorskom i vazdušnom blokadom.

Islamski ekstremistički Hamas je silom preuzeo vlast u Gazi 2007. godine, pobedivši snage lojalne umerenijem rivalskom Fatahu koji i dalje dominira na Zapadnoj obali.

U dokumentu HRW-a se navodi 86 primera zlostavljanja, uglavnom iz 2016. i 2017. godine.

Sistematskim proizvoljnim pritvaranjem i mučenjem krše se sporazumi o ljudskim pravima koje je Palestina, država nečlanica UN, potpisala.

U izveštaju HRW se navodi da bi mučenje pritvorenika moglo predstavljati zločin protiv čovečnosti.

U pismima toj organizaciji za ljudska prava i Palestinska uprava i Hamas su porekli optužbe i ukazali da postoje pravna sredstva za pritvorenike koji se žale, preneo je britanski Gardijan.

Međutim, ni jedan bezbednosni zvaničnik nije okrivljen za mučenje, navodi HRW.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

HRW: Palestinske snage rutinski muče kritičare

Izvor: Beta, 23.Okt.2018

Palestinska uprava na Zapadnoj obali i rivalski Hamas u pojasu Gaze redovno pritvaraju i muče kritičare i disidente, upozorila je organizacija Hjuman rajts voč (HRW).I jedni i drugi proizvoljno pritvaraju Palestince zbog kritika vlasti, pogotovo na društvenim mrežama, medju nezavisnim novinarima,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.