Gvatemala traži da se razmatra ukidanje imuniteta predsednika

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Sep.2017, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gvatemala traži da se razmatra ukidanje imuniteta predsednika

Vrhovni sud Gvatemale prihvatio je danas da se podnese parlamentu zemlje zahtev da razmatra ukidanje imuniteta predsednika Džimija Moralesa zbog sumnje da je ilegalno finansirao svoju kampanju 2015. godine.

Zahtev će biti podnet Parlamentu koji će formirati komisiju zaduženu da formuliše preporuke poslanicima na temu. Da bi se ukinuo imunitet predsedniku potrebno je da za to glasa najmanje 105 od 158 poslanika.

Analititičari smatraju malo verovatnim da će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dovoljno glasova za ukidanje imuniteta predsedniku i to zbog saveza koje je vladajuća stranka FCN formirala u parlamentu.

Ukidanje imuniteta predsedniku zatražili su 25. avgusta tužilaštvo i Međunarodna komisija protiv nekažnjivosti u Gvatemali, specijalna misija UN zadužena da istražuje pitanja korupcije.

Besan zbog toga Džimi Morales je dva dana kasnije optužio šefa te komisije, Kolumbijca Ivana Velaskeza da se meša u unutrašnje stvari zemlje i naredio njegovo proterivanje. Međutim Ustavni sud je tu oduku poništio.

Gvatemala prolazi kroz drugu političku krizu za dve godine posle odlaska i zatim zatvaranja 2015. tadašnjeg predsednika Oto Pereza, posle više meseci protesta zbog korupcionaškog skandala. Džimi Morales je tada izabran pod sloganom "Ni korumpiran, ni lopov".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.