Venecuela: Vlasti tvrde da su slomile mali puč, povređene 52 osobe

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Apr.2019, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecuela: Vlasti tvrde da su slomile "mali puč", povređene 52 osobe

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido izašao je na ulice Karakasa s malom grupom dobro naoružanih vojnika predvodeći "pobunu". U sukobima su zvanično povređene 52 osobe. Venecuelanske vlasti su saopštile danas da su one slomile "mali puč", nakon što je Gvaido najavio da je u toku "poslednja faza", vladavine Madura.

Čileanski ministar spoljnih poslova saopštio je večeras da se istaknuti venecuelanski aktivista Leopold Lopes sa porodicom sklonio u ambasadu njegove >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zemlje u Karakasu, javio je AP.

Gvaido: Nema povratka natrag

Huan Gvadio je poručio da više "nema povratka natrag" u svrgavanju predsednika Nikolasa Madura.

Na pločnicima su zapaljene gume i automobili, leti kamenje, plove oblaci suzavca i stanje je i dalje jako haotično u istočnom delu Karakasa, javlja AFP. Na prilazima vojnoj bazi La Karlota, žestoko se sukobljavaju lojalne snage reda s pristalicama Gvaida.

"Kucnuo je čas. Dvadeset i četiri države su krenule istim putem, više nema povratka natrag. Budućnost je u našim rukama, narod i vojska su ujedinjeni u okončanju uzurpacije", napisao je Gvaido na Tviteru.

Povređene 52 osobe

U sukobima na ulicama Karakasa povređene su 52 osobe, saopštila je Magia Santi, direktorka kliničkog centra u glavnom gradu Venecuele.

Foto: Beta / AP

Od toga su 32 osobe poveđene gumenim mecima, jedna je ranjena iz vatrenog oružja, 16 ima traumatske povrede, a troje respiratorne tegobe.

Predstavnici vlasti posetili su bolnicu kako bi proverili stanje i prikupili informacije, rekla je Santi CNN-u.

Vojna vozila gaze demonstrante

Na snimcima iz Karakasa može se videti kako vojna vozila gaze pristalice opozicije koji protestuju na ulicama glavnog grada Venecuele, prenosi CNN.

Prethodno se može videti kako demonstranti gađaju vojna vozila.

Gardijan je objavio snimak uznemirajućeg sadržaja.

Foto: Beta / AP

Oprečne rekacije svetskih zvaničnika

Dok većina evropskih zemalja i Ujedinjene nacije pozvivaju na mir i uzdržanost u Venecueli, SAD i Brazil pružaju podršku vojnicima i demonstrantima koje predvodi Gvaido, dok Turska i Rusija ga oštro osuđju podsticanje sukoba.

Vlasti Venecuele blokirale CNN

Kako je javio CNN, ta televizija skinuta je s programa u Venecueli.

Operatori DirecTV, Net Uno, Intercable i Telefónica primili su naređenje vladinog regulatora Conatel-a da blokiraju CNN.

Program te televizije bio je blokiran u Venecueli  i 2017. godine.

Ministar odbrane: Vojska spremna da upotrebi oružje

Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino Lopez izjavio je da je, u slučaju potrebe, vojska spremna da upotrebi oružje.

"Onaj ko nasiljem dođe do predsedničke palate Miraflores biće pobeđen nasiljem. Ukoliko bude trebalo da se upotrebi oružje, mi ćemo ga upotrebiti“, izjavio je Lopez na državnoj televiziji.

Dodao je da vojnici odbijaju pozive na ustanak i obećao da će vojska štititi red i mir u zemlji.

Rekao je i da je manja grupa vojnika i policajaca ukrala vozila i oružje, ali ih je vojska koja podržava Madura pronašla u području Altamira.

Foto: Beta / AP

Maduro tvrdi da ima potpunu vernost šefova vojske

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro rekao je danas da može da računa na "potpunu vernost" šefova vojske po zvao na maksimalnu mobilizaciju naroda.

"Čelične nerve. Razmenio sam poruke sa komandantima svih regiona i zona odbrane u zemlji koji su mi izrazili svoju punu vernost narodu, Ustavu i Partiji. Pozivam na maksimalnu narodnu mobilizaciju da se osigura pobeda mira. Pobedićemo", napisao je Maduro na Tviteru u prvoj reakciji na najnovije izjave njegovog protivnika Gvaida.

Gavido izveo vojnike na ulicu

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido izašao je na ulice Karakasa s malom grupom dobro naoružanih vojnika i opozicionarom Leopoldom Lopesom, predvodeći ono što je ranije danas nazvao "pobunom".

"Ovo je čas svih Venecuelanaca, onih u uniformi i onih koji to nisu. Svi treba da izađu na ulice, u miru", rekao je Lopes u svom prvom pojavljivanju u javnosti otkako je 2014. priveden zbog organizovanja protesta protiv vlade.

Gvaido je u jutros napravljenom snimku na vojnom aerodromu u Karakasu u prisustvu vojnika i nekoliko oklopnih vozila rekao da ti vojnici štite ustav.

Ministar informisanja Venecuele Horhe Rodriges je na Tviteru naveo da je vlada suočena s "pokušajem puča" koji predvode "izdajnici" iz redova vojske uz podršku desničarske opozicije.

Na autoput u blizini vojnog aerodroma je bačen suzavac, a deluje da je ispaljen sa zemljišta aerodroma.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je sve strane u Venecueli da izbegnu pribegavanje nasilju i da odmah preduzmu mere da se uspostavi mir.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Pokušaj puča u Venecueli, povređeno više od 70 osoba (VIDEO, FOTO)

Izvor: Danas, 30.Apr.2019

U sukobima na ulicama Karakasa povređena je najmanje 71 osoba, saopštila je Magia Santi, direktorka kliničkog centra u glavnom gradu Venecuele, prenosi CNN. Članak Pokušaj puča u Venecueli, povređeno više od 70 osoba (VIDEO, FOTO) se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.