Gutereš smatra da se u Mjanmaru sprovodi etničko čiščenje

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Sep.2017, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gutereš smatra da se u Mjanmaru sprovodi etničko čiščenje

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je večeras vlasti Mjanmara da obustave sve vojne operacije protiv muslimanske manjine Rohinžda uz ocenu da vlasti sprovode etničko čišćenje.

"Pozivam vlasti Mjanmara da obustave sve vojne operacije i nasilje, i da poštuju zakon", rekao je Gutereš koji je na pitanje novinara da li je u pitanju etničko čišćenje odgovorio da "ne postoji bolji termin da se opiše proterivanje trećine stanovništva" ali sam nije izgovorio te >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << reči.

Prema poslednjim podacima UN, 379.000 ljudi, pretežno muslimana iz manjine Rohindža, pobeglo je iz Mjanmara u susedni Bangladeš zbog obnovljenih sukoba.

U sukobima muslimanskih pobunjenika i vojske na severozapadu Mjanmara poginulo je 400 ljudi za nedelju dana.

Rohindže u Mjanmaru smatraju se "strancima" i državljanstvo im ne priznaje vlast te zemlje koju 95 odsto stanovnika čine budisti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

SB UN i Gutereš pozvali na prekid nasilja u Mjanmaru

Izvor: B92, 13.Sep.2017

Njujork -- Generalni sekretar UN Antonio Gutereš i Savet bezbednosti UN pozvali su vlasti u Mjanmaru da okončaju nasilje protiv pripadnika muslimanskog naroda Rohingja...Zbog nasilja je 400.000 osoba bilo primorano da pobegne u Bangladeš...Gutereš je rekao da se situacija u Rahinu, zapadnoj državi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.