Guteres: Mora se zajedno ustati u odbranu novinara

Izvor: RTS, 03.Nov.2018, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guteres: Mora se zajedno ustati u odbranu novinara

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izjavio je da je veoma zabrinut zbog sve većeg broja napada i kulture nekažnjivosti napada na novinare. Pozvao je vlade zemalja i međunarodnu zajednicu da zaštite novinare i obezbede uslove neophodne za njihov rad.
Antonio Guteres je podsetio da je u poslednjih 10 godina ubijeno više od 1.000 novinara. Devet od deset slučajeva ubistava ostalo je nerešeno i niko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nije odgovarao.

"Društvo u celini plaća cenu kada su novinari mete", istakao je Guteres u saopštenju objavljenom na sajtu UN povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.
Prema njegovim rečima, samo ove godine ubijeno je najmanje 88 novinara. Više hiljada je napadnuto, zastrašivano, privođeno ili hapšeno zbog lažnih optužbi, a bez odgovarajućeg procesa.
"Novinarke su često u većem riziku da budu meta ne samo zbog svog izveštavanja već i zbog pola, uključujući pretnje seksualnim nasiljem", rekao je Guteres.
Odao je počast novinarima koji svakodnevno rade svoj posao uprkos zastrašivanju i pretnjama.
"Njihov rad i rad njihovih ubijenih kolega podseća da istina nikad ne umire. Niti naša posvećenost osnovnom pravu na slobodu izražavanja", izjavio je Guteres.
Zaključio je da izveštavanje nije zločin i istakao da se "zajedno mora ustati u odbranu novinara, istine i pravde".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.