Izvor: N1 televizija, 20.Nov.2018, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruevski na putu ka Mađarskoj prošao i kroz Srbiju

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski tvrdi da je dobio azil u Mađarskoj, ali zvanična potvrda te informacije do sada nije stigla. Slučaj bekstva nekadašnjeg premijera još uvek je obavijen velom tajne, ali jedna stvar sada je izvesna - on je tom prilikom prošao i kroz Srbiju.

Izvor: N1

Prošlog ponedeljka u pet ujutru, Nikola Gruevski pokazao je diplomatski pasavan na graničnom prelazu Horgoš i izašao iz Srbije. Bivšem makedonskom premijeru, osuđenom za >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << korupciju, bila je to četvrta granica za dva dana.

U pratnji dvojice mađarskih diplomata, čovek bez pasoša ušao je u jednu od najutvrđenijih zemalja sveta, zbog čega mađarska opozicija zahteva obrazloženje - kako je Gruevski postao VIP azilant.

"Potrebni su jasni i nedvosmisleni odgovori. Mađarsko društvo, ali i međunarodna zajednica moraju da budu informisani po ovom pitanju", poručio je poslanik Žolt Molnar.

Informacija o tome kako je Gruevski pobegao iz Makedonije i dokopao se Albanije nema. Tamo se, prema zasad poznatim informacijama, obratio mađarskom diplomatskom predstavništvu, pa preko Crne Gore, a zatim i Srbije, stigao u Mađarsku.

Činjenica da je pravosnažno osuđen, po svemu sudeći, nije bila zanimljiva nijednom policajcu na putu koji je prešao do Budimpešte. Srpski predsednik tvrdi - sve je urađeno u skladu sa zakonom.

"Tek 13. novembra u 19,35 od Interpola Skoplje dostavlja nam se poternica. Dakle, da smo ga zaustavili to bi bila otmica Gruevskog sa naše strane. Tri dana kansije! Koga vi zavitlavate, tražite da Srbija hapsi ljude bez poternice, da li mislite da smo mi divlje pleme, da li to od Srbije očekujete umesto da se pitate koga ste pustili i zašto ste toliko čekali", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Po sredi je formiranje falange regaionalnih populista koja organizuje pacovske kanale za prebacivanje osuđenih kriminalaca, poručuje bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Ne veruje Vučićevom obrazloženju. Kaže, jednostavno je morao znati da njegov bivši makedonski kolega beži kroz Srbiju.

"A ako nije, onda on ne zna da radi svoj posao. Onda je on totalni amater i neznalica. Onda je čitav sistem potpuno bušan i mi smo veoma ugrožena zemlja. Ima mnogo razloga zbog kojih mislim da mi jesmo ugrožena zemlja ali u ovom slučaju radi se o evidentno organizovanom prebacivanju čoveka za koga su i Vučić, i Rama, i Đukanović i Orban znali da je svega nekoliko sati došlo do toga da on treba da ide u zatvor", tvrdi Tadić.

Da li je, pominjući da je Gruevski koristio pasavan, Aleksandar Vučić nehotice optužio makedonske vlasti za umešanost u bekstvo?

Pasavan je putni list za jednokratnu upotrebu, koji je prema Vučićevim rečima odbegli premijer pokazao srpskim graničarima. Taj dokument može da izda jedino diplomatsko predstavništvo zemlje čije Gruevski ima državljanstvo, a to je, prema zasad poznatim informacijama, jedino državljanstvo Republike Makedonije.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Slučaj Gruevski i dalje obavijen velom tajne

Izvor: N1 televizija, 20.Nov.2018

Slučaj bekstva nekadašnjeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog još uvek je obavijen velom tajne, ali jedna stvar sada je izvesna - on je tom prilikom prošao i kroz Srbiju. Pogledajte prilog Miodraga Sovilja:..Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.