Grčka očekuje da EU uvede sankcije Turskoj uprkos otopljavanju krize

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Sep.2020, 21:34

Grčka očekuje da EU uvede sankcije Turskoj uprkos otopljavanju krize

Grčka je saopštila danas da i dalje očekuje da Evropska unija uvede sankcije Turskoj, uprkos tome što su se dve članice NATO-a složile da ponovo pokrenu razgovore o pomorskim granicama, energetskim pravima i drugim dugotrajnim sporovima.

Očekuje se da će lideri 27 država članica EU razmotriti predloge za uvođenje sankcija Turskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na sledećem sastanku, koji je bio zakazan za ovu nedelju, ali je odložen za 1-2. oktobar. Grčka je članica EU, ali ne i Turska.

Portparol grčke vlade Stelios Pecas rekao je za državnu televiziju,da očekuje da će lideri zemalja EU usvojiti neke predloge, ali je dodao: "Pitanje je kako će se te sankcije aktivirati u slučaju da se Turska ne pridržava zakona, jer nismo navikli da gledamo kako (EU) deluje brzo.''

Između Grčke i Turske došlo je do vojne napetosti u istočnom Sredozemnom moru nakon što je Ankara poslala istraživački brod u pratnji ratnog broda da istraži potencijalna nalazišta podmorskog gasa i nafte u području za koje grčka vlada insistira da ima eksluzivna prava.

Atina i Ankara su se u utorak dogovorile da počnu bilateralne razgovore kako bi pokušale da reše krizu.

U telefonskom razgovoru sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potvrdio je danas spremnost svoje vlade da nastavi razgovore sa Grčkom.

Prema saopštenju iz Erdoganovog kabineta, on je izrazio nadu da Grčka neće propustiti ovu priliku koju je pružila diplomatija.

NATO je danas saopštio da ima napretka u vojnim pregovorima Grčke i Turske kako bi se izbegli sukobi u istočnom Mediteranu gde se dve zemlje spore oko potencijalnih zona bogatih prirodnim gasom.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da su vojni zvaničnici dve zemlje imali niz sastanaka u sedištu Alijanse u Briselu i da je napravljen "dobar napredak" u tim razgovorima" kako bi se izbegao rizik od sukoba.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.