Granični prelaz Horgoš 2 ponovo radi, uhapšeno 37 migranata (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2020, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Granični prelaz Horgoš 2 ponovo radi, uhapšeno 37 migranata (VIDEO)

Granični prelaz Horgoš 2 pušten je danas ponovo u saobraćaj nakon što je juče bio zatvoren zbog incidenata uzrokovanih pokušajima migranata da ilegalno pređu granicu.

Mađarska policija saopštila je jutros da je pet migranata procesuirano zbog ilegalnog prelaska granice kroz ogradu ovog drumskog graničnog prelaza.

U saopštenju se podseća da je juče velika grupa migranata pokušala ilegalno ući u Mađarsku oko 5.30 sati, nakon čega je naoružani čuvar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pištoljem opalio tri hica upozorenja. Patrole su na licu mesta sprečile ilegalni prelazak oko 60 ljudi.

Policija je uhapsila pet osoba na tom području za koje je dokazano da su umešani u ilegalni prelazak graničnog prelaza.

"Na mestu događaja 26-godišnjak i 29-godišnji Sirijac, kao i dva 26-godišnja Palestinaca, uhapšeni su i procesuirani od strane Policijske uprave Segedine zbog ilegalnog prelaska granice kao učesnici masovne pobune. Dvadesetpetogodišnji Alžirac uhapšen je u blizini prelaza i optužen je za krivično delo prelaska granice. Tokom ispitivanja, osumnjičeni su priznali da su izvršili delo", navedeno je u saopštenju.

Uprava granične policije saopštila je juče popodne da je na teritoriji Srbije uhapšeno trideset i sedam osoba koje su učestvovale u jučerašnjem incidentu.

Dačić: Nećemo dozvoliti da budemo parking zona za migrante

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija neće dozvoliti da bude parking zona za veliki broj migranta, jer to ne može da istrpi.

Upitan o jučerašnjim incidentima na granici Srbije i Mađarske, Dačić je rekao da Srbija nikako ne može da utiče, jer je reč o drugoj, suverenoj zemlji, koja ima svoju politiku.

"Mi smo tražili od EU da ima jedinstvenu politiku kad je reč o migrantskoj krizi, EU nema takvu politiku. Svaka zemlja se ponaša shodno svojim odlukama", rekao je Dačić za Prvu televiziju i podsetio da nije prvi put da se dešavaju incidenti na granici sa Mađarskom.

Istakao je da Srbija nema isti pristup migrantskom pitanju kao Mađarska ili druge zemlje Višegradske grupe, koje, kako kaže, imaju oštar stav prema migrantima.

"Srbija je bila korektna kad je reč o tome, pratićemo situaciju. Sve zavisi i od odnosa Turske i EU", rekao je Dačić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.