Gradovi u Gvatemali preimenovali ulice u Jerusalim glavni grad Izraela

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Okt.2018, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradovi u Gvatemali preimenovali ulice u Jerusalim glavni grad Izraela

Četiri grada u Gvatemali odlučila su da preimenuje ulice, trgove i parkove u "Jerusalim glavni grad Izraela" kao znak podrške odluci predsednika države Džimija Moralesa da prizna taj grad kao izraelsku prestonicu i tamo preseli ambasadu iz Tel Aviva.

Gvatemala je prva zemlja koja je sledila SAD nakon što je američki predsednik Donald Tramp u decembru prošle godine priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Uz SAD, Gvatemala je jedina zemlja na svetu koja ima ambasadu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u Jerusalimu, nakon što je Paragvaj vratio svoju ambasadu u Tel Aviv, povinovavši se palestinskom pritisku, navode izraelski mediji.

Dva dana nakon otvaranja Ambasade SAD u maju u Jerusalimu, predsednik Morales je inaugurisao Ambasadu Gvatemale u tom gradu zajedno s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom.

Izraelska ambasada u Gvatemali je pokrenula inicijativu o preimenovanju ulica.

"To nije samo Jerusalim, naziv koje imaju ulice širom sveta, već Jerusalim glavni grad Izraela, zvanično ime kako niko ne bi imao nikakvih sumnji", objasnila je ambasada, dodavši da je dobila poruke od gradonačenlika i drugih gradova da nameravaju da preduzmu sličan korak.

Gvatemala je za sada jedina zemlja u svetu u kojoj ima ulica čije je zvanično ime Jerusalim glavni grad Izraela.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.