Grabar Kitarović: Neki su želeli da osujete posetu Vučića

Izvor: N1 televizija, 20.Feb.2018, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grabar Kitarović: Neki su želeli da osujete posetu Vučića

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u intervjuu zagrebačkom nedeljniku Globusu da je bilo otvorenih pokušaja da se spreči poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu i da ne dođe do pomaka u odnosima dve zemlje, ali i da je bila iznenađena što je premijer Andrej Plenković pokrenuo pitanje ratne odštete.

"Žao mi je što su neki želeli da osujete posetu predsednika Srbije Hrvatskoj. Neki su možda bili, pa i razumljivo skeptični, poneseni >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << više emocijama nego razumom, ali, nažalost, kod nekih sam osetila i zlonamernost. Moram reći da je bilo otvorenih pokušaja da se Vučićeva poseta spreči i da ne dođe do bilo kakvih pomaka", rekla je Grabar-Kitarović Globusu čije delove prenosi Jutarnji list.

Ona je dodala da su se "u svoj toj kakofoniji izgubili oni pozitivni učinci i rezultati posete".

Hrvatska predsednica smatra da u Vučiću ima dobrog sagovornika i da njihov susret znači veliki iskorak u odnosima između Hrvatske i Srbije, koji su godinama bili u dubokoj stagnaciji. Predsednica je ponovila da je poseta predsednika Vučića dugo pripremana da bi se postigao iskorak, da je i odlagana, jer se čekala bolja atmosfera, ali da se sve više tonulo "u spiralu verbalnog rata". "Odlučila sam to preseći. Svesno sam preuzela politički rizik, ali savest mi je mirna jer sam to napravila za dobrobit hrvatskog naroda i države", rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je priznala i da je bila iznenađena što je premijer Andrej Plenković uoči Vučićeve posete pokrenuo pitanje ratnih reparacija.

"To je toliko složeno pitanje da se ono ne može staviti na sto preko noći, te moram reći da me iznenadio način njegovog podizanja u ovom trenutku", rekla je hrvatska predsednica i dodala da tokom pripremanja posete, u koordinaciji s Ministarstvom spoljnih poslova i Vladom, pitanje ratnih odšteta nikada nije bilo spomenuto.

Ona je, međutim, rekla da su odnosi između nje i Vlade u celini dobri i da su tvrdnje o dve različite spoljne politike običan mit.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Grabar-Kitarović: Bilo je otvorenih pokušaja da se spreči Vučićeva poseta

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Feb.2018

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u intervjuu zagrebačkom nedeljniku Globusu da je bilo otvorenih pokušaja da se spreči poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu i da ne dodje do pomaka u odnosima dve zemlje, ali i da je bila iznenađena što je premijer Andrej...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.