Gorbačov: Razlog povlačenja SAD-a iz sporazuma je da postignu apsolutnu vojnu superiornost

Izvor: Vostok.rs, 17.Dec.2019, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorbačov: Razlog povlačenja SAD-a iz sporazuma je da postignu apsolutnu vojnu superiornost

Bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov smatra da povlačenjem iz sistema sporazuma o smanjenju i kontroli nuklearnog oružja Sjedinjene Američke Države teže jednostranoj vojnoj superiornosti, međutim, takav je cilj opasan i neostvariv.
„U osnovi razloga za povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz sporazuma leži njihova težnja da se oslobode svih ograničenja u vojnoj oblasti i postignu apsolutnu vojnu superiornost. Međutim, u savremenom svetu hegemonija jedne sile je nemoguća... Ako dođe do nestabilnosti u oblasti bezbednosti, onda će kao rezultat nove trke u naoružanju sva svetska politika utonuti u anarhiju i nepredvidivost. To će naneti štetu bezbednosti svih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države“, istakao je Gorbačov u intervjuu za japanski list „Asahi“. On smatra da Rusija i Sjedinjene Američke Države moraju da obnove dijalog o nuklearnom naoružanju i kretanju ka nenuklearnom svetu.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.